In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd en is de laatste fase van de slaapcyclus. Tijdens deze fase zijn uw hersenen volop actief, waardoor u allerlei vreemde dromen kan krijgen. Omdat uw hersenen zo actief zijn tijdens de REM-slaap, is deze slaapfase minder goed voor uw algemene nachtrust.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
Diepe slaap is de herstellende slaap die nodig is om je elke dag op je best te voelen. Bij gezonde volwassenen, zal ongeveer 13 tot 23 procent van de slaap diep zijn. Dus wanneer je 8 uur per nacht slaapt, komt dat neer op 62 tot 110 minuten diepe slaap. Naarmate je ouder wordt, heb je echter minder diepe slaap nodig.
Uit onderzoek blijkt dat een goede REM-slaap er ook aan bijdraagt dat overactiviteit in de amygdala (het angstcentrum in het brein) vermindert. Te weinig REM-slaap wordt dan ook in verband gebracht met angststoornissen, posttraumatische stress-stoornis (PTSS), depressie en burn-out.
Een volwassene heeft gemiddeld 2 uur diepe slaap nodig per nacht.
De diepe slaap is heel belangrijk voor het biologisch herstel van vooral de hersenen. Het is ook het ideale moment voor je lichaam om zichzelf te herstellen op cellulair niveau.
Dit is afhankelijk van je smartwatch. Een smartwatch die slaap meet met een bewegingssensor weet wanneer je slaapt als je geen bewegingen maakt, dit is alleen niet heel accuraat. Een smartwatch met een bewegingssensor en een hartslagsensor weet wanneer je slaapt als je hartslag daalt en weinig beweegt.
De niet-REM-slaap is namelijk de slaapfase waar het draait om groei, onderhoud en genezing van je totale lichaam op celniveau. Tijdens de diepe slaap vertraagt je ademhaling en ontspannen je spieren.
“We dromen vooral tijdens onze remslaap of droomslaap. Onze hersenen zijn dan hyperactief, soms zelfs actiever dan wanneer we wakker zijn. Dat maakt dat dromen soms zo levensecht lijken en je hele levendige, waarachtige ervaringen kan opdoen.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Lichte slaap gaat over in diepe slaap, waarna je in de REM-slaap komt.Dit is de fase waarin je droomt, ook wel de droomslaap genoemd. Deze slaapfase zorgt voor geestelijk herstel. Heel belangrijk dus!
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Wat gebeurt er bij te weinig REM-slaap? Te weinig REM-slaap heeft vervelende gevolgen. Doordat het brein je ervaringen 's nachts niet goed heeft kunnen verwerken, krijg je het gevoel van een 'vol hoofd'. Je langetermijngeheugen verslechtert, net als je vermogen om je te concentreren en om dingen te relativeren.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Gebruik slaap-apps afgeraden
De Consumentenbond waarschuwde begin dit jaar ook al voor het gebruik van slaap-apps. Volgens de organisatie zijn deze apps doorgaans niet betrouwbaar. Om die reden raadt de Consumentenbond de aanschaf van wearables af wanneer het gaat om alleen het meten van slaap.
Hoewel er geen grote gevaren zitten aan het dragen van een horloge in uw slaap, is het beter voor het horloge zelf als u deze afdoet voor het slapengaan. Een horloge kan sneller beschadigen als u hem om laat tijdens uw slaap. Daarnaast zweet u terwijl u slaapt, ook onder het bandje van uw horloge.
De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, staat voor Rapid Eye Movement-slaap. Tijdens het slapen heeft je lichaam tijd om te herstellen, te ontspannen en de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Gedurende je nachtrust doorloop je een aantal keren dezelfde slaapcyclus.
Een slaapcyclus bestaat uit de volgende fasen: de inslaapfase (NREM1), de lichte slaap (NREM2), de diepe slaap (NREM3) en de daadwerkelijke REM-slaap. Vroeger werd de overgang van de lichte naar diepe slaap als een aparte fase gezien, maar dit wordt tegenwoordig tot de derde fase gerekend.
Wanneer je niet genoeg diepe slaap hebt is de kans groter dat je suf en somberder wakker wordt. Andere gevolgen van te weinig diepe slaap zijn gewicht aankomen en overdag moeite hebben met concentreren en sociaal zijn.
DroomSap is op basis van honing, 7 biologische kruiden en een lage dosis doxylamine. Het kan u helpen gemakkelijker in slaap te laten vallen en de hele nacht ononderbroken door te slapen. DroomCaps zijn melatonine capsules met kruiden en magnesium. DroomCaps beïnvloeden het slaap-waak ritme.
Als je licht slaapt betekent dat eigenlijk dat je te weinig diepe slaap krijgt. Het is deels genetisch bepaald, maar er zijn ook externe factoren die een rol spelen. Waarom word je zo vaak wakker? Je kan lichter slapen omdat je veel last hebt van spanningen, of omdat je je zorgen maakt.