Ideeën zijn bijvoorbeeld: geef ze weg aan een kleine baby, stuur ze op naar Babypiet (of stop ze in de schoen), gooi ze in de prullenbak, hang ze in een spenenboom, etc. Als je kind het erg moeilijk vindt, kun je werken aan een alternatief ritueel. Bijvoorbeeld een knuffeltje of doekje dat bij de speen “hoort”.
Meeste tandartsen adviseren om voor 2- 3 jaar te stoppen. Er zijn tandartsen die dit voor het eerste jaar adviseren, maar er zijn ook tandartsen die het gebruik van speen tot 4 jaar niet problematisch vinden. Vanaf 4 jaar wordt het gebruik van speen over het algemeen als problematisch gezien.
Speen afbouwen vanaf 8 maanden
Je kunt er nog steeds voor kiezen om de speen te laten verdwijnen, maar dit zal een stuk lastiger gaan. Bovendien kunnen de meeste baby's op deze leeftijd het speentje zelf pakken. Het is niet meer nodig om hiervoor naar je baby's kamer te gaan. Rond de 2.5 jaar is een geschikter moment.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Speen afbouwen
Langdurig gebruik kan de ontwikkeling van het gebit en de spraakontwikkeling in de weg staan. Het is dus belangrijk om op tijd af te bouwen. Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden.
Experts adviseren om het gebruik van een fopspeen te beperken tot maximaal zes uur per dag. Bij elk kind ontwikkelen de mond en tanden zich weer op een andere manier.
Bouw het gebruik van de fopspeen/duim volledig af tegen de leeftijd van 3 jaar. Dit is ruim voordat de definitieve tanden gevormd zijn. Zo heeft het gebit de kans om zich nog spontaan te corrigeren.
Tips voor het afleren van de speen bij je baby.
Zo leert je kindje zich te troosten met iets anders. Tijd voor een favoriete knuffel dus! Haal de speen uit het mondje op het moment dat de baby bijna in slaap valt. Zo leert je baby langzaamaan zonder speen in slaap te vallen.
Je kan je baby de speen aanbieden als onderdeel van het bedritueel. Echt vlak voordat je baby in slaap valt, haal je de speen dan weer voorzichtig uit de mond. Gaat je baby huilen? Bied het speentje weer aan en probeer het een volgende keer.
Als oudere kindjes nog steeds een speen gebruiken kan dit nadelige effecten hebben. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of een overbeet ontstaan. Ook als uw kind nog een melkgebit heeft! Dit kan leiden tot problemen met de spraakontwikkeling.
Ja, dat mag!Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen.
6 tot 12 maanden
Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!) en als je baby nog te klein is om zelf de speen in zijn mond te doen, dan kan je zijn handje met speen naar zijn mond brengen.
Helaas blijken deze ronde spenen alleen niet zo goed te zijn. Zo kunnen ze namelijk onder andere tot spraakgebrek of kaakafwijkingen leiden bij kinderen. Dat zeggen meerdere deskundigen en ook pedagogisch medewerkers signaleren dit bij kinderen op de groep.
Een fopspeen is een speen zonder fles en is bedoeld om de zuigbehoefte van je kind te bevredigen zonder hem drinken of voeding te geven. Alle baby's worden geboren met een sterke zuigbehoefte.
Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende. Blijf tussendoor controleren of de speen nog schoon is voordat je hem aan je kindje geeft.
Ideeën zijn bijvoorbeeld: geef ze weg aan een kleine baby, stuur ze op naar Babypiet (of stop ze in de schoen), gooi ze in de prullenbak, hang ze in een spenenboom, etc. Als je kind het erg moeilijk vindt, kun je werken aan een alternatief ritueel. Bijvoorbeeld een knuffeltje of doekje dat bij de speen “hoort”.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak. Sommige kindjes zijn allergisch voor natuurlijk rubber. Dan kies je voor de silicone variant.
De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen. Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft.
Na de geboorte kunnen baby's blijven duimen als een manier om zichzelf gerust te stellen en te ontspannen. De meeste kinderen stoppen met duimen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar, maar sommigen kunnen het langer blijven doen.
Het gebruik van een fopspeen is beter dan het zuigen op duim of vingers. De gevolgen voor het gebit zijn minder erg als je kindje op een speen zuigt mits je het op een fopspeen zuigen tijdig afleert. Het afleren van een fopspeen is gemakkelijker dan het afleren van duimzuigen.
Als kinderen nog duimen wanneer ze tanden krijgen, heb je kans dat hun tanden naar voren gaan staan en dat de kaak vervormt. Je kunt voorkomen dat je kind gaat duimen door het een fopspeen te geven, zodra het op de duim of vingers gaat zuigen. Een speen is minder slecht voor het gebit dan duimen.