Het aantal jongeren dat dagelijks rookt, is in 2021 ook iets gestegen. In 2020 zei 7,7 procent van de 16- tot 20-jarigen dit dagelijks te doen.In 2021 ging het om 8,0 procent.
Stabilisering aantal rokers
Tussen 2019 en 2021 is het aantal scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit gerookt heeft stabiel gebleven rond de 17 procent. Vergeleken met 1999 is het percentage rokers meer dan gehalveerd, zowel bij jongens als bij meisjes.
In de Gezondheidsenquête 2018 zijn er bij jongeren tussen de 15-24 jaar in ons land 15% rokers, waarvan 11% dagelijkse rokers (14% van de jongens en 8% van de meisjes). In 2013 waren er nog 22% rokers en 17% dagelijkse rokers in deze leeftijdsgroep.
Er is berekend dat naar schatting ongeveer 75 kinderen per dag beginnen met dagelijks roken, en dat ongeveer twee derde van de huidige rokers voor het 18e jaar is begonnen.
Mannen roken hun eerste sigaretje op 16,5 jaar, vrouwen zijn dan gemiddeld 17,5 jaar. Ook zijn er verschillen in startleeftijd naar opleidingsniveau. Personen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding en personen met alleen lager onderwijs beginnen pas met roken als ze gemiddeld 18 jaar zijn.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Volgens rokende jongeren kiezen zij hun sigarettenmerk in twee derde van de gevallen vanwege de smaak. Daarnaast bepalen merktrouw, de verkrijgbaarheid van het merk en de prijs de keuze.
Je loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een grotere kans op longkanker (negentig procent van de longkankersterfte in Nederland heeft een direct verband met roken).
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals adem en kleding die ruiken naar rook, verminderde eetlust, verminderde conditie, kortademig, hoesten, minder geld, en subtiele stemmingswisselingen.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Van alle inwoners van de EU van 15 jaar en ouder in 2012 rookte 23 procent dagelijks. Het laagste percentage rokers was te vinden in Zweden (13 procent).
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Zelfs 1 of 2 sigaretten per dag zijn dus schadelijk. Dat komt doordat uw longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken.
Risico om te sterven aan longkanker 9 keer hoger
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Na 10 jaar: het risico op longkanker is gehalveerd en de kans op andere kankersoorten is sterk verminderd. Na 15 jaar: het risico op hart- en vaatziekten is hetzelfde als van iemand die niet rookt.
Het is verboden om sigaretten te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Toch kunnen minderjarigen soms sigaretten of shag kopen. Maar het blijkt wel steeds moeilijker te worden voor minderjarigen om tabak te kopen. Soms is het moeilijk om in te schatten hoe oud iemand is.
De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten aan personen van wie niet is vastgesteld dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, is verboden. U hoeft de leeftijd niet vast te stellen als de koper duidelijk ouder is dan 18 jaar.
Vloeitjes of andere artikelen die geen tabaksproducten zijn, mogen dus verkocht worden aan personen jonger dan 18 jaar.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
Lichte sigaretten bevatten minder teer en nicotine. Hierdoor zouden zij minder schadelijk kunnen zijn dan normale sigaretten. Het blijkt echter dat mensen die lichte sigaretten roken op een andere manier gaan roken.