Een rode paprika is de meest rijpe vorm van de paprika en is dus het zoetst van het hele stel. Juist de groene paprika is het meest 'pittig', hoewel je de smaak natuurlijk niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een rode peper.
Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika's.
Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.
De rode paprika is met z'n zoete smaak Vlaanderens favoriet. Ook de oranje neigt naar de zoetere kant. De gele hangt dan weer tussen zoet en bitter, en groen is omwille van het kort rijpingsproces de bitterste van allemaal. Ze hebben dus elk hun eigen smaak en schitteren op hun beurt in heel wat gerechten.
In sommige Europese grootwarenhuizen zijn de rode paprika's duurder dan de groene en de gele, dat komt door het langere productieproces van de rode paprika. Daarnaast is de rode paprika ook populairder waardoor de prijs iets hoger kan liggen.
Capsaïcine is een stof in sommige soorten paprika's. Deze stof schijnt de productie van cholesterol in de lever te onderdrukken. Zo verlaagt deze stof de cholesterol- en triglyceridenspiegel.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Wat is de mildste paprika? Een groene paprika is nog niet rijp en bevat minder vitamine C en E dan de rode. Wel bevat een groene paprika juist meer vezelfs en vitamine K dan de rode. De rode paprika bevat het meeste vitamine C en E van het rijtje maar weer wat minder vezels.
Een ander voordeel van de puntpaprika's is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware 'hapklaar' zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig.
De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken.
De smaak van de groene paprika is bitter, de gele is iets minder bitter, de oranje haast zoet en de rode paprika kan heel zoet smaken. Dit heeft met de soort te maken, net zoals dat bij appels is, bijvoorbeeld.
Hij heeft de zelfde eigenschappen als de gele paprika en is dus iets zoeter dan de rode paprika. Waar komt de oranje paprika vandaan: De oranje paprika komt uit Nederland, Spanje en Israël.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.
De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Wist u dat alle paprika's eerst groen zijn? Afhankelijk van het ras veranderen ze nadien van kleur, bijvoorbeeld rood, geel of oranje. Tijdens de verkleuring verandert ook de smaak. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl de groene variant een meer bittere smaak heeft.
Het duurt ongeveer 10 tot 12 weken voordat een groene paprika rood wordt. Paprika's groeien het best in een warm, vochtig klimaat met veel zonlicht. Als de paprika's rijp zijn, worden ze rood.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.