Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond. Uiteraard zal zand of zwarte grond al snel verzakken, daarom verkiezen wij om het kunstgras op gestabiliseerde ondergrond te plaatsen.
Voor stabilisé adviseren wij een verhouding van 100kg cement per 1m³ rijnzand en een dikte van ± 10cm. Stabilisé heeft als voordeel steeds dezelfde strakke uitstraling te behouden zonder verzakkingen achteraf (wel afhankelijk van de toestand van de ondergrond). Dit geeft een blijvende vlakke afwerking.
Indien u in uw tuin geen last wenst te hebben van een mollen, verzakkingen, modder e.d. plaatst u het kunstgras best op stabilisé (zand gemengd met 100 kg à 125 kg cement per m³) of lavazand. Zorg ervoor dat er niet teveel cement gebruikt wordt in de stabilisé zodat de waterdoorlaatbaarheid niet vermindert.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Onze experts adviseren om het kunstgras te verwerken met een houten afrastering. Je kunt het kunstgras hier dan in vast schroeven en blijft het kunstgras goed op plek liggen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met grondankers.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Kunstgras kan op veel verschillende ondergrond gelegd worden. Bijvoorbeeld een zandbed van betongranulaat maar ook op tegels, stenen of beton.
In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
De ideale meng verhouding voor stabilisé? Die ligt ergens rond één schep cement per acht scheppen zand. Meng je er proportioneel te weinig cement in, riskeer je dat de stabilisé te weinig vastheid heeft. Ga je er een te grote portie cement in vermengen, dan wordt de onderlaag minder waterdoorlaatbaar.
Ja, je kunt kunstgras op tegels leggen, mits de tegels een egale, vlakke ondergrond vormen.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig. Ook kunstgras en kiezels worden beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhindert. Het plaatsen ervan is dus ook vergunningsplichtig.
Voorbereiding & Plaatsing van kunstgras
Kunstgras kan op verschillende soorten ondergrond gelegd worden. Een voorwaarde is dat de ondergrond stabiel en vlak is, voldoende draagvermogen heeft en water kan afvoeren. Zand, klinkers, grind, asfalt en een houten ondergrond behoren tot de mogelijkheden.
Kunstgras is ook eenvoudig te leggen op een houten ondergrond, bijvoorbeeld een terras. In het verleden zijn er vaak houten terrasjes aangelegd in tuinen. Een houten terras kan uitstekend dienen als ondergrond voor kunstgras. Hiervoor hoef je het hout niet te verwijderen, tenzij het hout in erg slechte staat is.