Het TwinDos-systeem kun je gebruiken met het UltraPhase 1- en UltraPhase 2-wasmiddel van Miele of met regulier vloeibaar wasmiddel of wasverzachter. UltraPhase Nr 1 bevat ingrediënten die voor kleur én witte was geschikt zijn, nr 2 ingrediënten die voor witte was geschikt zijn, zoals optisch witmiddel en bleekmiddel.
Eigen wasmiddel gebruiken
Hiervoor koop je 2 lege navulreservoirs: TwinDos 1 en TwinDos 2. Deze vul je met je eigen wasmiddel en wasverzachter. Via het display van je wasmachine stel je in wat er in de reservoirs zit. Vervolgens voegt TwinDos per wasbeurt een automatische dosering toe.
Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook minder wasmiddel. De helft is vaak al voldoende. Wist je dat sommige Miele wasmachines zijn uitgerust met een TwinDos-functie, waarbij het wasmiddel automatisch op het juiste moment in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was.
De dosering wordt niet heel nauwkeurig aan de hoeveelheid wasgoed aangepast. Je kunt alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken, geen waspoeder of capsules. Je kunt maar 2 soorten wasmiddel gebruiken, (bijvoorbeeld bont en wit) of 1 wasmiddel en 1 wasverzachter.
Voor een écht grondige reiniging van je TwinDos-wasmachine gebruik je 1 tot 3x per jaar Miele IntenseClean. Deze unieke machinereiniger verwijdert aanslag, bacteriën en zeepresten. Zo garandeer je de optimale werking van jouw apparaat.
Automatisch doseren met TwinDos is niet alleen handig, maar zorgt er ook voor dat jouw was perfect schoon wordt. Om gebruik te kunnen maken van UltraPhase 1 en 2, moet het TwinDos doseersysteem op de wasautomaat geactiveerd zijn. In deze video wordt uitgelegd hoe je het TwinDos systeem activeert.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Tot slot zijn er ook nog universele wasmiddelen. Het gaat dan vooral om vloeibare wasmiddelen die geen bleekmiddel maar wel optische heldermakers bevatten. Ze zijn bedoeld voor de witte was en makkelijker in gebruik dan een poederwasmiddel, maar zijn wat witkracht betreft minder krachtig.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Onze winnaar in beste vloeibaar wasmiddel is Ariel Kleur & Style. Overigens is dit ook de winnaar wasmiddel van 2022. Ariel is zacht voor je kleding maar een echte vijand voor de vlekken. Binnen 1 wasbeurt zijn alle vlekken voor de zon verdwenen.
Een zeer hoge kwaliteit wasmachine heeft behoefte aan een hogere financiële investering om hem te kopen, ze hebben gewoon een hogere aankoopprijs. En hoewel het veel minder waarschijnlijk is dat ze veel reparaties nodig hebben, kunnen de onderdelen erg duur zijn – hoewel velen zeer lange garanties hebben.
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen.
Kijk op de verpakking
Goed doseren is belangrijk: bij te veel wasmiddel verdwijnen vlekken niet goed en kunnen losgeweekte vuildeeltjes terugslaan op het wasgoed, waardoor het grauw wordt. Ook kan een deel van het niet-opgeloste wasmiddel achterblijven in de machine.
Om extra snel te wassen, gebruik je het QuickPowerWash programma. Je wast hiermee 5 kilogram wasgoed in 49 minuten schoon. Zo ben je op tijd klaar voor de sportschool en bespaar je energie. QuickPowerWash is geschikt voor licht of normaal vervuild wasgoed dat op 40 of 60 graden Celsius mag.
UltraPhase is een uniek vloeibaar wasmiddel bestaande uit UltraPhase 1 en UltraPhase 2, en is speciaal door Miele ontwikkeld voor TwinDos wasmachines. De wasmachine voegt beide middelen op een ander punt in de wascyclus toe, ieder vanuit een eigen TwinDos reservoir.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Witwasmiddelen werken het best bij het wasprogramma voor katoen en zijn geschikt voor temperaturen van 20 tot 90 graden Celsius. Waspoeder met zuurstofbleekmiddel functioneert het best vanaf 60 graden. Gebruik witwasmiddel niet te vaak bij gekleurde was. Na verloop van tijd gaan de kleuren vervagen.
Beste wasmiddel voor gekleurde was: Persil color gel
Met de deep-clean technologie werkt het goed in op moeilijke vlekken. Het werd getest op hardnekkige vlekken die wekenlang zijn ingedroogd. Persil color gel zorgt ervoor dat de kleuren langer mooi blijven en brengt een aangename en langdurige frisheid in je textiel.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.