Geen zorgen: dat kan gewoon, volgens onderzoek uit 2019. Zit je maximaal twintig minuten in een bad van 40 °C, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet boven de 39 °C.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Als je lichaamstemperatuur boven de 39 graden Celsius komt, heeft dat namelijk invloed op de bloedtoevoer naar je baby en dat kan stress bij je kleintje veroorzaken. Hou je ervan in bad te gaan? Maak het water dan niet te heet en blijf er niet te lang inzitten.
Het risico op infecties is dan groter. Voor week 32 kan je wel in deze baden gaan, maar blijf dan niet langer dan 10 minuten in een bad van 41 graden zitten en niet langer dan 15 minuten in een bad van 39 graden. Zo blijf je lichaamstemperatuur op peil en ontstaan er geen gevaren voor je baby.
Wanneer raden we spa gebruik wel af? Wanneer het einde van uw zwangerschap in zicht is raden wij spa gebruik wel af. Vanaf week 32 is het verstandig om de spa even links te laten liggen. Vanaf die periode hebben bacteriën meer kans om binnen te dringen waardoor de groei van uw baby wordt verstoord.
Het badwater mag niet te heet zijn
Het badwater mag niet warmer zijn dan dit: een te hoge temperatuur kan het hart en de bloedsomloop belasten. Bovendien, hoe warmer het water, hoe meer vocht de huid verliest. Voor een warm bad wordt een badduur van 15 tot 20 minuten aanbevolen.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Een badbevalling is even veilig als een 'normale' bevalling. Uit studies blijkt dat baby's en hun moeders bij badbevallingen niet vaker overlijden of andere problemen krijgen. De navelstreng kan wel afscheuren als de baby na de geboorte te snel boven water komt. De arts of verloskundige let hier extra goed op.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Banaan eten als je zwanger bent
Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby. Een banaan eten kan ook zorgen dat je een bommetje extra energie binnen krijgt, wat het een fijn stuk fruit maakt bij vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Desserts met rauwe eieren
Desserts zoals chocolademousse, advocaat, bavarois, meringue, crème brûlée en tiramisu kunnen rauwe eieren bevatten. Eet deze alleen als ze zonder ei zijn gemaakt of als de eieren voldoende verhit zijn. Een crème brûlée kan op verschillende manieren worden bereid.
Vernix heeft namelijk gelijk na de bevalling een antibacteriële werking wat goed is voor je baby. Ook zou de geur van vernix volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat ouders gelijk van hun baby houden, wat de hechting ten goede komt. Er wordt geadviseerd de vernix 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast.
Je baby afdrogen
Leg een hydrofiele luier op het aankleedkussen en leg je baby hierop. Met de andere hydrofiele doek kan je je baby afdrogen. Een hydrofiele luier is dunner en minder ruw dan een normale handdoek. Ideaal voor het afdrogen tussen al die plooitjes.
Om maar meteen to the point te komen: over het algemeen is douchen de meest milieuvriendelijke en zuinige optie. Dat zit zo: Een gemiddelde douchebeurt verbruikt ongeveer 65 liter water, terwijl een bad al snel 120 liter water verbruikt. Het verwarmen van het water kost voor een bad meer energie dan voor een douche.
Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor uw baby in het eerste trimester.
In het eerste trimester wordt een zwangerschapsmassage nog afgeraden, omdat er dan meer kans is op een miskraam. Of dit door massage veroorzaakt kan worden is niet aangetoond, maar om elk risico te voorkomen kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Na twaalf weken kun je je gerust lekker laten masseren.
In principe is er geen richtlijn tot wanneer je mag zwemmen tijdens je zwangerschap. Zolang je je goed voelt en het zwemmen prettig blijft voelen, kun je tot de bevalling door blijven zwemmen.