Als je kind 8 maanden is, kun je hem weleens een plakje kaas geven, maar zachte kazen zoals brie zet je maar beter niet op het menu. Alle kazen die gemaakt worden met rauwe melk (denk bijvoorbeeld ook aan camembert) kunnen namelijk de listeriabacterie meedragen.
Smeerkaas en yoghurt
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Kaas en smeerkaas
Een nieuw advies is om kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven, omdat er te veel verzadigd vet en zout in zit. Veel meer dan in andere soorten broodbeleg. De nieren van baby's en peuters kunnen die hoeveelheid zout niet goed verwerken, waardoor de nieren kunnen beschadigen.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
Daarom wordt het afgeraden om je baby of peuter kaas te laten eten. Je kunt je peuter of baby wel (af en toe) smeerkaas voor kinderen op brood geven, dit is veel minder zout. En ook zachte kazen zoals mozzarella en hüttenkäse zijn minder zout.
Zuivelproduct met fruit aangepast voor kinderen vanaf 6 maanden, verrijkt met ijzer, vitamines C en E en essentiële vetzuren.
Harde kazen – hoe langer gerijpt, hoe harder. Bijvoorbeeld jonge of belegen gouda, emmentaler, gruyère, parmezaan, pecorino en abdijkazen. Schimmelkazen – meestal zachte kazen waaraan schimmelsporen werden toegevoegd tijdens de productie. Bijvoorbeeld camembert, brie en roquefort.
Honing, noten en pinda's en te veel zout zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die je kleintje niet mag eten. Door een gezond en uitgebalanceerd dieet aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een optimale groei en ontwikkeling.
Gebruik verse zalm voor de bereiding van de babyhapjes. Koop het liefste een gefileerde zalm, let op dat er geen graten meer inzitten. En zorg ervoor dat je deze helemaal gaar, bakt, stoomt of kookt. Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread of groentespread. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
De aanbeveling voor zuivel voor kinderen van 0 tot 2 jaar
Kies liefst voor pure melkproducten zoals melk en yoghurt. Probeer zo min mogelijk gezoete melkproducten te geven zoals drinkyoghurt, chocolademelk of vla. Zo went je kindje niet te veel aan een zoete smaak.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk. Bij onverpakte zachte kaassoorten is het verstandig navraag te doen in de winkel.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Pizza, pannenkoeken en patat kan je best af en toe maken. Deze maaltijden bevatten vooral ongezonde ingrediënten, maar je kindje krijgt er ook heus wat goede voedingsmiddelen mee binnen.
Hoeveelheid. Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week.
Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag. Daarna verschilt het per geslacht.
Veel ouders weten niet dat kinderen tot vijf jaar moeten oppassen met het eten van druiven en cherrytomaatjes. Je kind kan zich hier makkelijk in verslikken en daardoor stikken. Dat komt door het gladde velletje dat een druif en een tomaatje heeft.
Zout. Tot kinderen vier jaar oud zijn, kunnen de nieren een teveel aan zout niet goed verwerken. De nieren moeten daarvoor extra hard werken en dit kan blijvende schade aanrichten. Daarnaast verhoogt veel zoutgebruik ook de kans op een hoge bloeddruk.
Vanaf 10 maanden een prima gerecht voor jullie en de kleine.