Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd. De kwestie 'innie of outie' hangt dus niet af van het doorknippen van de navelstreng, maar vooral van het genezingsproces na het afvallen van het stompje.
Bij volwassenen kan de zwelling in de navel toenemen bij hoesten, niezen en persen. Meestal geeft dit geen klachten. Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Zo kun je schimmelinfectie navel voorkomen
Was je navel voorzichtig met een zeep die bacteriën tegengaat. En was hem bij voorkeur elke dag. Droog je navel goed af na het baden of douchen om hem droog te houden en niet het middelpunt van een "schimmelfeest" te laten zijn.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden. Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen.
Je verzorgt het navelstompje als volgt: Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep. Was het stompje éénmaal daags met water. Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
Urachuskanker ontstaat meestal vanuit een urachuscyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Vaak gaat het bij urachuskanker om adenocarcinomen. Dit zijn tumoren die ontstaan vanuit de kliercellen.
Het herstel duurt ongeveer en week. U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
Wanneer je sieraden in je (opgerekte) piercings draagt, kunnen daar allerlei resten in achterblijven. Denk hier bijvoorbeeld aan zeep, shampoo maar zeker ook huidschilfers en huidvetten. Deze restjes vormen samen een laagje wat zich aan je sieraden hecht en door de tijd heen op kan bouwen tot een flinke aanslag.
Operatie. De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.
Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood. Bekijk hier hoe een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom er uit kan zien. Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren zoals verschillende tinten bruin of zwart, maar kan ook rood zijn.
Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Bij het buikwandpijnsyndroom ACNES ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn kan variëren van een milde vorm die af en toe aanwezig is tot extreme, onhoudbare pijn. Het is, ook bij artsen, een nog vrij onbekende aandoening.
Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
Hoe kan een navelbreuk behandeld worden? Als u in de volwassen leeftijd een navelbreuk oploopt, herstelt dit gewoonlijk niet vanzelf. Als u geen klachten ondervindt van de navelbreuk, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Echter, als de darm beklemd raakt in de breukopening, kan wel een operatie overwogen worden.
Een abces is een met pus gevulde holte, die is ontstaan door een ontsteking. Soms ontstaat een dergelijke holte met pus (abces) in de buik na een buikoperatie (bijvoorbeeld: darmoperatie, blinde darm verwijdering) of elders in het lichaam.