Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Neopreen biedt warmte en drijfvermogen
Wetsuits voor triathlon zijn gemaakt van Neopreen. Neopreen is het materiaal in een triathlon wetsuit dat je warm houdt tijdens het zwemmen. Het is elastisch synthetisch rubber dat goed isoleert. Hoe dikker het neopreen, hoe beter de isolatie én het drijfvermogen.
Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.
Kies bij water van 10°C - 17°C een volledig neopreen model wetsuit van 4/2 mm dik. De aanduiding 4/2 mm betekent dat de romp en benen van het zwempak 4 mm dik is en 2 mm rond de armen en schouders. Zo houdt het zwempak je warm, maar heb je genoeg bewegingsvrijheid om je slagen goed te kunnen maken.
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Wanneer zit een wetsuit dan goed? Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Een wetsuit tas is eigenlijk onmisbaar bij het vervoeren en opbergen van je wetsuit. De meeste wetsuit tassen sluiten waterdicht en zo goed als luchtdicht af. Hiermee voorkom je dat het hele huis naar neopreen gaat ruiken en wordt bijvoorbeeld je auto niet nat wanneer je wetsuit nat is.
Om zo lang mogelijk van je aquashoes te genieten, spoel je ze best na elke gebruik af met zoet water. Laat ze drogen uit de zon. ~Na je vakantie mag je ze in de wasmachine wassen, op een lauw programma. Zo fris je meteen ook de kleuren op.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Normaalgesproken is het water tussen de 8 en 9 graden.
Is de temperatuur van het water tussen de 10 en 17 °C, dan is een wetsuit of semi-droogpak voldoende, mits deze goed aansluit. Ga je duiken in water dat kouder is dan 10°C of heb je het snel koud, zorg dan dat je met een droogpak duikt.
De watertemperatuur van vandaag in Scheveningen is 19.8°C.
De zwemboei is een felgekleurde opblaasbare boei die je door middel van een gordel om je middel met je meeneemt tijdens het zwemmen in openwater. Het is veiligheidsverhogend zodat je beter zichtbaar bent. Daarom zijn ze ook altijd in felle fluor kleuren. Ze helpen je dus zichtbaarder te zijn.
Draag een zwem wetsuit en na afloop een badjas of kleed je om met behulp van een surf poncho. Vergeet ook niet om veilig het water in te gaan, neem daarom altijd een zwemboei mee! Op deze pagina vind je ook speciale badmutsen voor open water en open water zwembrillen.
Het is erg belangrijk dat een wetsuit goed past. De juiste maat surfpak is namelijk essentieel om warm te blijven en goed te kunnen bewegen. Daarom raden we aan een wetsuit in een Decathlon winkel te passen.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.