Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
Repareer eventuele gaten of ruwe plekken en/of verbindingen. Gips de hele muur en wanneer het droog is moet de muur worden geschuurd en glad gemaakt, gebruik een primer op de muur om een succesvol resultaat te verzekeren. Dit betekent dat je de muur met lijm insmeert en laat drogen voordat je begint met behangen.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Door de grove structuur is een granol muur niet geschikt om direct op te behangen. Wel zou behangklaar stucwerk al voldoende zijn. Doorgaans scheelt dit enigszins in de kosten in vergelijking met sausklaar stucwerk.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.
Ja, je kan behangen op een muur die geschilderd is. Meer zelfs, als je van plan bent een muur te schilderen, en die heeft nog geen enkele behandeling gehad, dan fixeer je de blote muur het best een eerste keer, nog voordat je met behangen start.
Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen. Het resultaat is dat het behang scheef gaat zitten of krimpen. Ook zorgt de extreem zuigende kracht van de muur dat het behang niet meer kan worden verschoven. Een klein foutje tijdens het behangen is daardoor moeilijker te herstellen.
Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
Behangen over korrelige muur
Heb je een muur met een korrel, schuur dan eerst om de korrel af te toppen. Behang daarna de muur met Renovlies, dit is een soort grondpapier. Wanneer er nog korrels doorheen komen, dan kun je het nog een beetje bijschuren. Hierna kan het behang erover.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Glasvezelbehang. Een van de nieuwste soorten behang is glasvezelbehang. Het is de duurste behangsoort, maar ook de sterkste.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Je hebt naast allerlei mooie kleuren, ook nog allemaal printjes, motieven, maar ook structuren. Je kunt er dus veel meer mee variëren dan met verf. Daarnaast gaat behang zo'n vijf tot tien jaar mee, wat heel lang is.
Voor je slaapkamer kan je kiezen voor behang met een retrotintje. Kies voor een accentmuur en hul je kamer in dat extra tikkeltje sfeer. Retrobehang is te verkrijgen in verschillende prints en kleuren. Pasteltinten komen terug in veel retromotieven.
Veelal zijn het schildersbedrijven die het behangwerk voor rekening kunnen nemen. Ook kan men deze vakman een behanger noemen. Vaak zijn dit specialisten binnen een bedrijf die zich richten op het aanbrengen van diverse soorten behang.