Scheren gaat beter met warm water, omdat de poriën zo open gaan staan en je haartjes korter kunt afscheren voor een gladder resultaat.
Zodra je klaar bent met scheren, was je jouw huid met koud water. Het koude water sluit je poriën en kalmeert de huid. Gebruik vervolgens een handdoek om je huid voorzichtig droog te deppen. Let hierbij op dat je niet gaat wrijven.
Neem daarom altijd een warme douche voordat je gaat scheren. Dit warme water zorgt er ook voor dat de haartjes zachter worden en hierdoor makkelijker te verwijderen zijn. Bij een droge huid kan het ook helpen om voor het scheren een speciale scheerolie aan te brengen.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
In geval van een gevoelige of droge huid is het verstandig om na het natscheren een verzorgend, kalmerend, alcoholvrije en neutraal (ongeparfumeerd) product te gebruiken, zoals een after shave balm. Na het scheren staan de huidporiën open. After shave met alcohol sluit de poriën en ontsmet de huid.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Droog scheren is een goede optie voor wie snel en gemakkelijk van zijn baard af wil zijn. In tegenstelling met nat scheren, is deze methode beter voor onder de douche. De waterdamp maakt baardhaar namelijk zacht waardoor het makkelijk te scheren is. Als u last heeft van acne is dit een goede optie.
Wanneer je droog scheert, dan snijd je het haar kort genoeg dat het niet zichtbaar is, maar nog steeds gevoeld kan worden met de hand. Een ander groot voordeel van droog scheren, is dat je minder scheerproblemen ervaart. Je zult minder ingegroeide haren, minder huidirritatie en nooit scheerbrand hebben.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Scheren is een secuur werkje, zeker als je een gevoelige huid hebt. Als je scheerapparaat ervoor geschikt is, scheer dan nat of onder de douche. De haartjes zijn dan wat zachter, waardoor ze zich makkelijker af laten scheren. Wrijf of schuur niet te hard over je huid tijdens je verzorgingsroutine.
Scheergel lijkt erg veel op scheerschuim, maar heeft een dikkere structuur dat ervoor zorgt dat je gezicht beter wordt beschermd door het extra laagje dat wordt aangebracht.
Je schaamstreek ontharen is inmiddels veel voorkomend fenomeen. Dit is ook niet zo raar. Schaamhaar scheren geeft een natuurlijk schoon en fris gevoel en esthetisch oogt het vaak mooi. Veel mensen vergeten echter dat schaamhaar wel een natuurlijke functie heeft.
'Een volle bos schaamhaar is onaantrekkelijk'
Het verschilt natuurlijk per partner of hij/zij een volle bos schaamhaar juist aantrekkelijk vindt of niet. Maar het blijkt dat je schaamhaar vol zit met feromonen, een geur die vrijkomt op een met haar bedekte huid in combinatie met bacteriën.
Ik doe alles gewoon in de afvalbak of in de douche. Als je het regelmatig kaal houdt zoals ik, is dat trouwens zo weinig dat het ook niet in het doucheputje blijft zitten. Ik doe de badkamerdeur op slot en doe het dan in de douche, na afloop spoel ik het weer weg.
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Babyolie voor scheerschuim
Smeer je benen (of oksels) goed in met babyolie voordat je scheerschuim aanbrengt. Water en olie gaan niet samen, dus de olie verdwijnt vanzelf, maar het eindresultaat liegt er niet om. Zo zijn je benen na het scheren vrij van een branderig gevoel en zijn ze zachter dan ooit.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Om de twee of meerdere dagen
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Aloë vera na het scheren
Vermijd verder het gebruik van zwaar geparfumeerde crèmes met alcohol, en kies eerder voor producten met aloë vera. Het antibacteriële en verkoelende effect van dit natuurlijke ingrediënt werkt namelijk zeer genezend, waardoor je irritatie na het scheren, verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Veel mannen hebben last van “puistjes” na het scheren. Eigenlijk zijn dit niet echte puistjes maar zijn het ontstekingen van de haarzakjes ook wel 'folliculitis' genaamd. Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar.