U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Mocht u besluiten om de caravan particulier te verkopen, dan is het advies om het overschrijven te doen bij een Kentekenloket of RDW balie. Uiteraard moet u de papieren en sleutels pas overhandigen als ook de betaling geregeld is.
Er zijn meerdere plekken waar u uw caravan kunt verkopen. Natuurlijk zijn er websites als Marktplaats.nl en Speurders.nl waar u de verkoop in eigen beheer heeft. Verder is het mogelijk om een caravan direct te verkopen aan een handelaar of een caravan opkoper.
Tenaamstellingscode aanhanger of caravan kwijt. Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw aanhanger of caravan gaat verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen.
Uw caravan heeft een MTM van meer dan 750 kg
U bent verplicht om uw caravan in te schrijven. Vul hiervoor het formulier 'Aanvraag tot Inschrijving' (roze formulier) in en stuur het naar de DIV (Directie Inschrijvingen van Voertuigen).
De kosten voor het overschrijven van een voertuig zijn overal in Nederland 10,75 euro. Dat geldt ook voor caravans. Het maakt niet uit of je jouw caravan wilt overschrijven bij een Kentekenloket, bij een RDW-balie of online. Goed om te weten: een Kentekenloket is altijd onderdeel van een RDW-erkend autobedrijf.
- het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket van Post NL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie.
Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Net als bij de auto ziet het kentekenbewijs van de caravan het er hetzelfde uit. Dit bestaat uit een tenaamstellingsbewijs + technische gegevens (DEEL 1) en het overschrijvingsbewijs (DEEL 2). Deel 1 heb je altijd bij je en Deel 2 laat je thuis.
Grofweg kun je stellen dat in de eerste minuut na de koop van een nieuwe caravan, de dagwaarde al 10% keldert. Daarna met ongeveer 5% per jaar. Even kijken naar vergelijkbare caravans op sites met occasions geeft een goede indicatie.
Als uw caravan goed onderhouden is, heeft u daar op de camping geen zorgen over. Het advies is om elke twee jaar een BOVAG Onderhoudsbeurt te doen, zodat u zeker weet dat uw caravan, vouwwagen of camper in goede conditie blijft.
Een caravan of camper gekocht, of verkocht met een gewicht hoger dan 750 kilo? Dan moet je als nieuwe eigenaar het kenteken op naam laten zetten. Overschrijven regel je bij een Kentekenloket, een RDW-erkend autobedrijf . Binnen een paar minuten zet het ervaren personeel een caravan al op naam.
Een overschrijvingsbewijs heb je nodig wanneer je je auto wegdoet. Dat wil zeggen: verkoopt of laat slopen. Met het overschrijvingsbewijs kan je de auto overschrijven op een andere naam. Hiervoor heb je naast het papieren overschrijvingsbewijs ook de tenaamstellingscode en het voertuigenbewijs nodig.
U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Het papieren kentekenbewijs in Nederland bestaat formeel uit twee delen; deel IA, ook wel het voertuigbewijs genoemd, en deel IB, ook wel Tenaamstellingsbewijs genoemd.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren.
Kenteken overschrijven bij PostNL
Vroeger ging je hiervoor naar het postkantoor, tegenwoordig dus naar een kentekenloket van PostNL. Deze loketten vind je meestal in boekwinkels van Bruna en Primera, en daarnaast zijn veel kentekenloketten te vinden in supermarkten.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
Als u een aanhanger of caravan in uw bezit hebt zijn er situaties waarin u het voertuig moet laten keuren om er op de weg mee te mogen rijden. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs.
Gemiddeld zijn de caravans in Duitsland zo'n 10% goedkoper. Dit komt mede door het grote aanbod en omdat er in Duitsland geen BPM is en bovendien de BTW een paar procenten lager is. Hierdoor kan de prijs van een zelfde type caravan in Duitsland veel goedkoper zijn.
Voor de meeste campers gelden exact dezelfde keuringseisen als voor personenauto's. Ook de frequentie is hetzelfde: Rijdt uw camper op benzine? Dan is de eerste verplichte APK na vier jaar en vanaf dan om de twee jaar.
Stap 2: Online overschrijven bij de RDW
De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.