Voor advies en hulp bij seksueel misbruik of seksueel geweld binnen het gezin kun je terecht bij Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. Veilig Thuis biedt ook hulp aan de pleger van het misbruik of het geweld. Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112.
Ondanks de sterke emoties die je mogelijk ervaart, is het belangrijk om rustig te blijven. Probeer goed te luisteren naar wat iemand je toevertrouwt. Toon begrip voor wat iemand heeft meegemaakt en voor de gevoelens die hij of zij nu heeft. En neem het altijd serieus als iemand vertelt verkracht of aangerand te zijn.
Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Opvallend gedrag
uitkleden of strippen in bijzijn van anderen, of proberen iemand te verleiden. seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.
Als ze volwassen zijn, hebben mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt vaak moeite met grenzen stellen. Ook kunnen zij een afkeer van zichzelf hebben, wat zich kan uiten in depressies, verslaving en eetproblemen. Bij langdurig seksueel misbruik kan een kind ook een dissociatieve identiteitsstoornis ontwikkelen.
Lees hier hoe je een kind kunt steunen dat te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik. Bij sterke vermoedens kun je een melding maken of om advies vragen bij Veilig Thuis, door te bellen naar 0800-2000. Voor advies kun je ook terecht bij het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
Als je bent aangerand kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188. Neem het liefst binnen zeven dagen contact op met het Centrum Seksueel Geweld.
Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Na het onderzoek
Een rechter bepaalt dan of de verdachte straf krijgt. Het gebeurt ook dat de zaak wordt geseponeerd. Dat betekent dat de politie of de officier van justitie besluit dat er geen rechtszaak komt. Bijvoorbeeld als na onderzoek onvoldoende bewijs voor het strafbare feit is gevonden.
Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen naast CAW's en 1712 terecht bij: Zorgcentrum na Seksueel Geweld: slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding, kunnen dag en nacht terecht in de drie centra.
Ga op zoek naar wat de dader nodig heeft om het gestelde gedrag niet meer te plegen. Beoordeel het gedrag, maar niet de persoon. Het gebeurt dat wie over de grens gaat in een eerste reactie het eigen gedrag ontkent of minimaliseert. Dit kan een tijdje aanhouden en is voor professionals lastig.
In het Wetboek van Strafrecht zijn verschillende seksuele en seksueel getinte misdrijven strafbaar gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkrachting, aanranding, kinderpornografie of misbruik van seksueel beeldmateriaal.
plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Misbruik is het gebruiken van een situatie, zaak, persoon of recht, op een manier of voor een doel (oneigenlijk, oneerlijk of schade berokkenend) dat niet acceptabel is. Misbruik kan verwijzen naar: een misstand en onethisch feit.
Als je door geweld of dreiging met geweld gedwongen bent om seksuele handelingen te doen, dan is dit aanranding of verkrachting (seksueel geweld). Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen, behalve seksueel binnendringen in het lichaam. Bij verkrachting gaat het om seksueel binnendringen.
Er zijn verschillende situaties waarin kinderen kwaadaardige of opzettelijke verhalen van seksueel misbruik verzinnen. Een voorbeeld hiervan is de jongvolwassene die wraak wil nemen op de vermeende dader omwille van een ervaren onrecht. Of de gevallen waarin de valse aangifte wordt gebruikt als alibi.
Onze herinneringen maken ons tot wie we zijn. Toch laat onderzoek zien dat ons geheugen niet altijd even betrouwbaar is. Ons brein vervormt herinneringen, verwijdert ze, en is zelfs in staat om valse herinneringen te produceren.
Veel mensen hebben soms wel jaren last van een trauma dat in de jeugd is ontstaan. Iemand kan het langdurig verdringen, totdat er weer iets gebeurt waarbij de traumatische gebeurtenis naar boven komt.
Dat zou impliceren dat je die herinneringen bewust creëert. Een pseudoherinnering kan ontstaan doordat je je iets hebt ingebeeld, en later kun je niet meer onderscheiden wat je werkelijk hebt meegemaakt. Een pseudoherinnering kan ook ontstaan doordat iemand jou iets suggereert.
Bij grensoverschrijdend gedrag dat 'hands-on' plaatsvindt, is er wel sprake van fysiek contact. Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.