Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel volgens de vuilgraad van de was en volgens de waterhardheid. Bij een onjuiste hoeveelheid wasmiddel, kan er kalkaanslag en zeepresten op de kleding achterblijven en kan het zorgen voor een grijsgrauwe kleur.
Schoonmaakazijn is ideaal om jouw vergeelde witte was weer wit te krijgen. Stop je vergeelde items in een emmer met water en wat azijn en laat het weken voor een drietal uurtjes. Daarna doe je jouw items nog even in de wasmachine zodat ze terug een fijn geurtje hebben en voilà de vlekken of verkleuring is weg.
Als u de onjuiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, kan er kalkaanslag en zeepresten (grijze coating) op uw kleding achterblijven.
Gebruik gewoon een vaatwastablet om je kleding weer mooi wit te krijgen. Laat de nog natte kleding in de wasmachine en doe een vaatwastablet in de trommel. Draai de was vervolgens op een normaal programma. Als het wasprogramma is afgelopen, zal je zien dat je kleding weer wit is.
Kleding schoner en witter wassen
Doe een klein beetje baking soda bij je vloeibare wasmiddel voordat je de machine laat draaien. Ongeveer anderhalf kopje is genoeg. Na afloop van de wasbeurt is je kleding schoner, frisser en gaat het meer stralen. De witte was zal weer net zo wit zijn als toen je het kocht.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Met een eetlepel baking soda en een beetje water heb je een super goedkope, milieuvriendelijke shampoo. Met baking soda zijn al je witte sokken straks weer net zo wit als toen je ze kocht. Voeg een paar eetlepels toe aan je wasmiddel en je was is weer zo goed als nieuw.
Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris. Ook de combinatie van een flinke scheut azijn en een was op 90 graden lossen vet, vuil en kalk snel en goed op.
Het zuur van het citroensap reinigt de stof en maakt het weer wit. Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip.
Op hoeveel graden was ik mijn witte was? Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden. Geschikt voor de witte was zijn zowel Robijn Stralend Wit en Robijn Bright Couture.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Azijn is een natuurproduct, waardoor je het prima kunt gebruiken bij het wassen van je kleding en ander textiel. Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar het is sterk genoeg om de zeepresten en het meeste vuil op te lossen.
Als je te veel soda gebruikt (meer dan een halve kop per keer), dan kan het wel schade brengen aan je wasmachine. Voeg daarom niet meer dan een half kopje baking soda toe in de wasmachine. Een half kopje soda doet uitstekend zijn werk.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Ook soda is een prima middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. Doe dit in de lege trommel, kookwas aan en voordat je het weet is je wasmachine weer brandschoon.
Je kunt een onderscheid maken tussen bakingsoda, baksoda in het Nederlands, en soda kristallen. Het verschil zit hem vooral in de mate waarin het zich aan zuur bindt. Het gekristalliseerde natriumcarbonaat is beduidend sterker en agressiever dan bakingsoda.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Baking soda als deodorant. Het zuiveringszout neutraliseert vieze geurtjes, werkt ontzurend én antibacterieel. Daarnaast neemt het vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen. Met deze eigenschappen is dit natuurlijke product dus uitermate geschikt als deodorant.