Met de routeplanner van De Lijn(opent in nieuw venster) of de NMBS(opent in nieuw venster) vindt u snel reisinformatie op maat. Als u een smartphone hebt, dan is de gratis app van De Lijn(opent in nieuw venster) of de app van de NMBS(opent in nieuw venster) wellicht handig.
Een rit kost 2,50 euro (uitgezonderd de belbussen en de Limburgse snellijnen). Overstappen op een andere bus of tram doe je gratis binnen de 60 minuten na eerste gebruik en dan hou je hetzelfde medium nogmaals voor de terminal.
Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis maar moeten steeds vergezeld worden door een betalende reiziger van minstens 12 jaar.
Ben je 65 jaar of ouder en reis je regelmatig met De Lijn?Dan geniet je van een voordelig vervoerbewijs, namelijk de Omnipas 65+. Zo reis je onbeperkt met alle bussen en trams (uitgezonderd de Limburgse snellijnen) van De Lijn in Vlaanderen en Brussel.
Het was een van de leuke voordeeltjes van 65 worden: de 65plus-pas. Die bestaat helaas niet meer.
Ticketprijzen op dezelfde lijn
Vanaf 1 april betaal je dus altijd 2,5 euro voor een ticket, ongeacht de drager of het kanaal. In het overzicht hieronder zie je alle ticketprijzen vanaf 1 april op een rijtje.
Betalen kan met Bancontact, Maestro, Visa, MasterCard of iDEAL. Betaal je met Bancontact op je smartphone of smartwatch? Zorg dan dat de Bancontact app of de app van je bank geïnstalleerd is.
Een 10-rittenkaart kost 17 euro. Sommige steden en gemeenten geven korting bij aankoop, waarmee je binnen een bepaald gebied kan reizen. Je kan ook terecht aan een ticketautomaat of in een Lijnwinkel of ander verkooppunt in je buurt.
Je kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Je betaalt door te pinnen met je pinpas, creditkaart of mobiele telefoon en ontvangt dan een bonnetje. Het bonnetje dat je ontvangt is gelijk je vervoersbewijs.
De Lijn vindt scannen van vervoersbewijzen en dus ook van reeds betaalde abonnementen nodig om te kunnen inschatten op welke verbindingen ze best een gelede bus inzet of op welke verbindingen een standaardbus volstaat. “We gebruiken die informatie ook voor onze druktebarometer”, zegt Frederik Wittock.
Daardoor is het al sinds maart niet meer mogelijk om met cash te betalen op de bussen en trams. Vervoerbewijzen kan je voor de rit kopen in een Lijnwinkel of ander verkooppunt, aan de ticketautomaat, per sms (4884), via de app, via internet, of via contactloos betalen met een bankkaart (voorlopig enkel op de trams).
Voor het reizen met de bus, tram en metro kun je ook losse kaartjes kopen. Het kopen van een los kaartje kan uitmaken in de prijs van je reis. In de meeste gevallen ben je duurder uit in vergelijk met het reizen op saldo op een OV-chipkaart.
Voor 50 ritten betaal je 75 euro in plaats van 85 euro met de 10-rittenkaart. Een mooie besparing, én je gebruikt je ritten wanneer het jou uitkomt, binnen de 3 maanden na aankoop.
Je kunt in de bus niet meer met contant geld betalen. Wel pinnen! Door geen contant geld meer op de bus te accepteren, wordt het veiliger in het openbaar vervoer. Je kunt wel met PIN, de Keolis app of de OV-chipkaart betalen.
Samen met de 65+ leeftijdskorting op je OV-chipkaart is dat een totale korting van 60%. Dit abonnement kost slechts € 17 per jaar.
U kunt Gratis openbaar vervoer voor ouderen alleen krijgen als u de AOW-leeftijd hebt.
Senioren kunnen extra voordelig een NS abonnement aanschaffen. 65 plussers kunnen ieder weekend onbeperkt treinen voor 24 euro per maand (en in de daluren 40% korting). Dit kost normaal 34 euro per maand. 65 plussers kunnen in de Dal uren onbeperkt treinen voor 45 euro per maand, in plaats van 105 euro per maand.