Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en een hogere productiviteit.
Veel werkplezier heeft vele voordelen. Medewerkers verzuimen doorgaans minders, werken productiever, blijven langer bij de organisatie werken, zorgen voor betere bedrijfsresultaten en hebben uiteraard lol in hun werk!
Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen.
De definitie van werkplezier is het genoegen dat je tijdens het werken hebt en de voldoening die je uit je werk haalt. Oftewel: het leuk vinden wat je doet, uit jezelf en met plezier doen wat er gedaan moet worden en energie halen uit je werkzaamheden.
Allereerst is het belangrijk om een goede werk privé balans te hebben. Dit voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan plezier in je werk. Het ontwikkelen van gezonde leefgewoonten, zoals beweging en voeding, zijn hierbij cruciaal. Denk ook aan een vast slaapritme en voldoende ontspanning.
Het levert een organisatie namelijk veel op. Denk aan meer productiviteit, creativiteit en motivatie, maar ook minder ziekteverzuim. Gelukkige medewerkers zijn dus altijd winstgevender. Investeer je in werkgeluk, dan investeer je in een hogere productie.
Wanneer je 'werkgelukkig' bent presteer je niet alleen beter, maar ervaar je ook minder stress én is het risico op een burn-out of andere vormen van uitval ook nog eens lager. Maar dat is nog niet alles, werkgeluk zorgt ook voor: Meer creativiteit en betere ideeën.
Wat valt onder werkgeluk? Wanneer je medewerker werkgeluk ervaart betekent dit dat je medewerker voldoening en plezier uit het werk haalt. Werkgeluk is de perfecte mix van voldoening, blijheid en motivatie in het werk. Ook zorgt werkgeluk ervoor dat jouw medewerker enthousiast en gemotiveerd raakt.
Welke kwaliteiten heeft een goede werknemer? Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
Plezier maken is belangrijk
Wanneer je plezier maakt voel je je blij en gelukkig. En deze gevoelens hebben een positieve uitwerking op je gezondheid. Je voelt je dan sterker en weerbaarder en je kunt meer aan. Als je lekker in je vel zit, word je zelfs minder snel ziek.
Je zou dus kunnen zeggen dat iemand werkgeluk ervaart als ie het volgende over zijn werk kan zeggen: “Mijn huidige werk past helemaal bij mij.Het is mijn passie en ik heb plezier in mijn werk.Mijn werk geeft me voldoening, ik kan me erin ontwikkelen en ik bereik resultaten.
Wat is werkgeluk? Werkgeluk kan worden omschreven als het gevoel van voldoening, betrokkenheid en welzijn dat werknemers ervaren in hun werk. Het gaat verder dan financiële beloning en omvat aspecten zoals autonomie, erkenning, groeimogelijkheden, werk-privé balans en een positieve werkcultuur.
Medewerkerstevredenheid wordt door Effectory in kaart gebracht op de volgende onderwerpen: werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, werkdruk, collega's, leidinggevende, organisatie & cultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en beloning.
Hoewel de cijfers uit dit onderzoek voor Amerikanen wel bevestigd worden in een andere studie. Daaruit blijkt ook dat 'het perfecte salaris' ergens tussen de $ 60.000 en $ 75.000 ligt. Dat is tussen ongeveer € 56.000 en € 71.000. Met dit salaris ben je het gelukkigst, heb je minder geldzorgen en daardoor minder stress.
Het gemiddeld jaarinkomen in Nederland is zo'n 45.000 euro (bruto). Daar moet je dus zo'n 30.000 euro bijbeunen om het plafond van geluk te bereiken, wat de Amerikaanse onderzoekers emotional well-being noemen. Of je klust bij tot 62.000 euro (60.000 dollar).
En welke branches maken ons het gelukkigst? Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO is gebleken dat over het algemeen werknemers in de financiële dienstverlening, in de landbouw en in een bestuurlijke functie het meest tevreden zijn met hun werk.
Beroepen in de zorg hebben vaak een hoge werkdruk. Je hebt veel taken en weinig tijd, doet fysiek en emotioneel zwaar werk, je kunt voor moeilijke beslissingen komen te staan, en er zijn veel regels en protocollen waar je kennis van moet hebben. Dit kan leiden tot mentale en fysieke klachten.