Het energieverbruik zal enorm toenemen, omdat de warmtepomp dan steeds meer hulp nodig heeft van de tweede warmtebron. Hoe warmer je wilt dat het binnen wordt, des te meer energie en geld dat kost. All-electric warmtepomp uitzetten? Doe dit niet, want dan heb je geen verwarming, ventilatie en warm water meer.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen. Schakel de pomp uit, die stroom verbruikt, net als de cv-functie van je verwarmingsketel.
In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Problemen met pomp
Het is inderdaad mogelijk om het hele systeem voor langere tijd uit te schakelen. Maar wanneer de pomp weer wordt aangezet, kan het voorkomen dat de pomp vast komt te zitten.
In de zomer kun je de vloerverwarming helemaal uitzetten. Maar het kan financieel interessanter zijn om de temperatuur op een bepaald minimum te houden. Houdt hiervoor 16 graden aan. Zo blijft de temperatuur constant.
De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.
Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een volledige warmtepomp op lucht ligt op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Zo moet er ruwweg 3 keer zo vaak ontdooid worden als de timer op 30 minuten is ingesteld. Het kan zijn dat de timer aangeeft dat er ontdooit moet worden, maar dat in werkelijkheid dit helemaal niet nodig is.
In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.
Normaalgesproken gebruikt u vloerverwarming om uw woning te verwarmen – de naam zegt het al. Het warme water dat door de leidingen van uw watergedragen vloerverwarmingssysteem gaat, zorgt normaal voor een aangename verwarming. In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.