Parkeren. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit is toegestaan en in de parkeervakken. Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's.
Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto's. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen.
Een brommobiel is een bromfiets met meer dan 2 wielen. Een brommobiel lijkt op een kleine auto. Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad en/of een fietsstrook met doorgetrokken streep rijden. Op een rijbaan die door middel van bord C8 gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, mag wel gereden worden met een brommobiel.
De meeste brommobielen worden uitgevoerd met een zuinige dieselmotor die vaak tot wel 30 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Dit maakt dat de brommobiel erg zuinig is en dus ook goedkoper is dan een auto op dezelfde afstanden.
Binnen de bebouwde kom geldt dezelfde regel voor brommobielen als buiten de bebouwde kom. Daarnaast mag een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Wij hebben een divers aanbod brommobielen waardoor u eenvoudig van A naar B rijdt. Brommobielen die wij aan u verkopen leveren we gratis bij u thuis.
Hoewel er vanaf 16 jaar gereden mag worden in een brommobiel, zijn premies hoger voor jongeren dan voor ouderen. Dit komt omdat jongeren vaak minder rijervaring hebben wat meer risico met zich meebrengt. Schadevrije jaren geven u korting op uw premie. Dit wordt ook wel no-claimkorting genoemd.
Je rijdt al een brommobiel vanaf 349,-- euro per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en verzekering. Je mag de auto dan twee jaar rijden.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
U vraagt een reguliere parkeervergunning voor een brommobiel of een voertuig met beperkte snelheid aan bij de gemeente. Dit is een gewone parkeervergunning voor bewoners of parkeervergunning voor bedrijven en hiervoor gelden dezelfde regels.
Met een brommobiel moet je op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad of door fietstunnels rijden (tenzij anders is aangegeven). De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur.
Een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig.
Een brommobiel is..
Een kleine auto waarin men zonder (auto)rijbewijs mag rijden. De bestuurder moet zich houden aan verkeersregels voor een auto. De maximale snelheid bedraagt 45 km/h, dit geldt voor zowel buiten als binnen de bebouwde kom en zijn uitgevoerd met een dieselmotor.
Een Biro verzekering kun je voor €20,- per maand afsluiten. Maar de kosten hangen van een paar zaken af. Zo wordt er gekeken naar je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Maar ook naar het type Biro en de eventuele technische aanpassingen die nodig zijn.
Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
Een canta is een motorrijtuig waar een verzekeringsplicht voor geldt. Deze verplichting geldt voor de eigenaar van het voertuig. U heeft de keuze tussen twee verzekeringsvormen, maar u bent minimaal verplicht om een WA canta verzekering af te sluiten. Niet overal kunt u deze verzekering afsluiten.
Nee. U kunt niet met uw brommobiel door de wasstraat. U dient de brommobiel met de hand te wassen.
Je mag een 45km auto besturen met een bromfietsrijbewijs, om die reden mogen er maximaal 2 personen in en mogen brommobielen 45 km per uur.
Een helm dragen is niet nodig. De brommobiel mag niet overal rijden. Autowegen en -snelwegen zijn verboden omdat u de minimumsnelheid niet haalt. Rechts rijden is verplicht en rijden op fietspaden, fietsstroken en voetpaden is verboden.