Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Hoe meer onverzadigde vetzuren er in een frituurproduct zitten, hoe vloeibaarder het is en hoe gezonder de samenstelling. Omdat frituurolie en vloeibaar frituurvet rijk zijn aan onverzadigde vetzuren kun je dus beter hier voor kiezen. Vast frituurvet is niet vloeibaar en bevat minder onverzadigde vetzuren.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen.
Vast frituurvet wordt gemaakt van dierlijk vet, zoals ossewit, of van geharde plantaardige oliën, zoals palm- of kokosolie. Vloeibaar frituurvet is een mix van ongehard plantaardig vet en plantaardige olie. Frituurolie wordt uitsluitend gemaakt van plantaardige oliën en bevat een mix van verschillende soorten.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's.
Het juiste vet
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Voor de frituurpan kun je gebruik maken van een keukenthermometer. Daarnaast kun je ook het brood trucje gebruiken.Snij een stukje brood en gooi het brood in de olie.Wordt het stukje brood binnen een minuut bruin, dan is de olie zo'n 185 graden Celsius.
Ossewit (natuurzuiver niervet) Ossewit is een mooi natuurzuiver product, zonder toevoegingen of e-nummers. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren.
Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om mee te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze. Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Meng schoonmaakazijn met water en breng dit met een schone doek aan op de opgedroogde frituurvet vlekken. Wrijf de vlek zo veel mogelijk weg en was het kledingstuk dan volgens de wasvoorschriften.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Een stofdeksel dient enkel om de friteuse stofvrij op te bergen in je keukenkast. Dit deksel mag absoluut niet op de verwarmde friteuse geplaatst worden. Een filterdeksel daarentegen mag wel op een warme friteuse staan en dient om de onaangename geurtjes en gevaarlijke spetters te verminderen.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Hoe lang kun je Frituurvet bewaren? Na gebruik het Frituurvet filteren, koelen en op een donkere plaats bewaren. Vernieuw het Frituurvet na deze tot 10 keer gebruikt te hebben. Frituurvet is wat langer houdbaar dan Frituurolie maar toch is het raadzaam om het Frituurvet niet langer dan 1 maand te bewaren.
Als je die vieze frituurlucht uit het huis wilt laten verdwijnen moet je aan de slag met een goede ventilatie door meerdere deuren open te zetten. Ook kan je een pannetje met wat verdunt azijn op het vuur zetten en wat laten borrelen. Dan ruikt je huis overigens wel eventjes naar azijn.
Tips voor goudgele friet/patat:
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge).
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen. Bij het opwarmen kunnen die namelijk met elkaar reageren, waardoor hun kwaliteit sneller achteruitgaat.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.