Mogelijke symptomen zijn: Bloed uitstorting, pijn en verkorting van de aangedane vinger.Rotatie afwijkingen waardoor bij het buigen van de aangedane vingers onder andere vingers schaart.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
We behandelen deze breuk met tape (zo mogelijk afneembare) en eventueel een drukverband. De behandeling Een gebroken middenhandsbeentje komt vaak voor. We behandelen u met tape (zo mogelijk afneembaar), ook wel buddytape genoemd. Daarnaast krijgt u eventueel een drukverband om de breuk te ondersteunen.
Een gebroken middenhandsbeentje kan pijnlijk zijn. Uw arts adviseert welke pijnstilling u kunt gebruiken. Als het nodig is, krijgt u medicijnen of een recept voor medicijnen mee naar huis. De pijn wordt meestal na 1 tot 2 dagen minder.
Voor uw hand en vingers is het belangrijk om het bewegen zo snel mogelijk op te pakken. Doordat u de hand en vingers tijdelijk toch minder kunt gebruiken, is er in het begin vaak sprake van stijfheid. Deze stijfheid kan soms wel tot maanden na de behandeling aanhouden, ondanks veelvuldig oefenen.
Een gebroken vinger of hand moet zo snel mogelijk worden geopereerd. Bij voorkeur binnen 72 uur, maar vaak is binnen één week vroeg genoeg. De uitkomst van de behandeling wordt bepaald door oefenen! U ziet dus zo snel mogelijk een handtherapeut die u vertelt hoe u uw vinger of hand weer kunt gaan bewegen.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken.
Behandeling. De meeste breuken in de hand kunnen zonder operatie behandeld worden.Afhankelijk van de precieze aard wordt een spalk of gipsverband aangelegd. Naast het skelet is de hand een complex geheel van gewrichtsbanden, pezen, spieren, bloedvaten en zenuwen.
Er is sprake van een zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing; Er is sprake van drukpijn op de plaats van de zwelling; De plaats van de kneuzing voelt warm aan; Veelal is het bewegen van het aangedane lichaamsdeel pijnlijk.
De breuken van de middenhandsbeentjes worden ongeveer voor 4 weken behandeld in een speciaal gips. Doordat de vingers ook in het gips moeten word er een bepaalde stand voor de hand en vingers gehandhaafd. Dit heet de position of protection.
De middenhandsbeentjes vormen de verbinding tussen de handwortelbeentjes in de pols en in de vingers.
Symptomen van een boksersfractuur zijn onder andere: Pijn en zwelling: Ernstige pijn en zwelling in het gebied van de breuk zijn veelvoorkomende symptomen. De pijn kan verergeren bij beweging. Beperkte beweging: Het bewegen van de aangedane vinger kan moeilijk zijn vanwege de breuk.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Wat is een gekneusde en een gebroken rib? Bij een gekneusde rib is het weefsel dat rond een rib zit, beschadigd (zoals spieren en vetweefsel). Er kan een bloeduitstorting ontstaan bij uw rib. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib zelf.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Als een botbreuk niet wil genezen noemen we dit een 'niet genezende botbreuk' of een 'non-union'. Een niet genezende botbreuk kan veel pijn veroorzaken en het dagelijks leven ernstig belemmeren. Met de juiste behandeling kan een niet genezende botbreuk vaak toch nog genezen.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Bij een gebroken arm heeft u last van de volgende klachten: Veel pijn aan de arm.De arm zwelt op.Bloeduitstorting.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 6 weken duren voordat u de hand weer kunt gebruiken.