Ontwormingsmiddelen, zeker degene vrij van voorschrift, zijn heel veilige producten die hun werking in de darm uitoefenen en weinig doorsijpelen naar het bloed. Zelfs een tienvoudige dosering kan vaak geen kwaad.
Als er geen teveel aan wormen is, is er geen probleem. Ontwormen als er geen infectie is, heeft dus geen nut. Het kan wel bijwerkingen geven en resistentie in de hand werken.
Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.
Puppy's horen bij de fokker vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken ontwormd te worden tot 2 weken na het spenen (dus tot 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder hebben gedronken). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Is de pup ouder dan 6 maanden dan kan het schema voor volwassen honden worden gevolgd.
Als u op zoek bent naar een meer algemeen advies, dan is het verstandig om alle honden 4 x per jaar te ontwormen. Dit kan echt verschil maken voor de besmettingsgraad van de omgeving met wormeieren. Daarmee is de kans dat andere dieren en mensen zich besmetten met wormen veel kleiner.
Lees hier wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Meestal is bij kinderen vanaf 2 jaar een behandeling nodig met een wormdodend middel, zoals mebendazol. Een éénmalige dosis mebendazol is voldoende om alle wormen te doden. Er kunnen toch eitjes blijven leven.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
De tablet van No Worm Pro kun je gewoon uit de hand geven of mengen door het voer van jouw huisdier! Een wormenbesmetting kan je helaas niet voorkomen, maar door minimaal 4x per jaar te ontwormen kun je een ernstige wormeninfectie bij jouw hond of kat voorkomen.
Kan mijn hond ziek worden van de ontworming? Houd er altijd rekening mee dat een hond kan reageren op het ontwormmiddel. Meestal zien we klachten als braken of diarree.
Als je hond dus vaker hoest en braakt, kan dat ook op een wormbesmetting wijzen. Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan.
Een abnormaal opgezette buik. Ernstig braken, verlies van eetlust en lusteloosheid kunnen het gevolg zijn van een grote hoeveelheid wormen die een verstopping van de darm veroorzaakt (meestal alleen bij puppy's) Problemen met hoesten en bloeden, naast verschillende andere symptomen, kunnen wijzen op longworm.
Ontwormen kun je niet 'preventief' doen, maar alleen curatief. Met andere woorden: Het heeft alleen zin als ze ook echt wormen hebben.
Ontwormingsmiddelen doden wormen en daarnaast ook heel veel goede bacteriën in de darmen. Dit verzwakt het gehele immuunsysteem van de hond wat voor meerdere problemen zorgt. Wanneer je dus je hond ontwormt zonder zeker te weten of er wormen aanwezig zijn, belast je de darmflora.
Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen. In tropische landen kunt u ook andere wormen krijgen, bijvoorbeeld draadwormen, mijnwormen of schistosomiasis. Denk er aan als u in die landen bent geweest en daarna klachten krijgt als buikpijn, hoesten, koorts of jeuk.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
Het medicijn heet mebendazol. U koopt het bij de drogist of apotheek. U heeft geen recept nodig. Mebendazol doodt de wormpjes.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Wormpjes zijn kleine witte draadjes van ongeveer 1 centimeter. Soms ziet u ze in de poep of in de onderbroek. Ze komen vooral bij kinderen voor. Ze geven vaak jeuk rond de anus en bij de vagina, vooral 's nachts.
De wormpjes zijn tot ongeveer 1 centimeter lang en bewegen soms. Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken.
De eitjes van de aarsmaden worden doorgegeven van mens tot mens. Als je de eitjes van aarsmaden inslikt, komen ze in de darmen.Daar komen de eitjes uit en worden het de witte wormpjes die je in de ontlasting ziet. De vrouwelijke wormpjes leggen weer opnieuw eitjes, het liefst in de buurt van de anus.
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen.In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden. Bij longworm staat hoesten op de voorgrond, bij hartworm hartfalen.
Wij behandelen Giardia patiënten doorgaans met de werkzame stof fenbendazol (het middel Panacur) ofwel metron idazol (het middel Metrobactin) gedurende vijf opeenvolgende dagen. Herhaling van deze kuur na twee weken is meestal nodig om alle aanwezige parasieten te doden.
Wanneer een kitten niet wordt ontwormd, en heel volwassen wormen in de darmen krijgt, kan het een darmafsluiting of darmobstructie krijgen. Daardoor worden ze erg moe, verandert hun gedrag (ze worden bijvoorbeeld agressief), miauwen ze vaker of kan er slijm of bloed in de ontlasting zitten.