Lay's chips naturel is bovendien helemaal glutenvrij!
Gluten in chips
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.
Chips & gluten
Aardappels, frituurvet en zout zijn immers van nature glutenvrij.
Volgens de wet mag een glutenvrij logo en/of het woord glutenvrij alleen op het etiket staan als het product écht glutenvrij is. Glutenvrij betekent minder dan 20 mg gluten per kilo product (minder dan 20 ppm = parts per million).
De absolute winnaar zijn de naturel chips van Plus, met een gemiddelde score van een 7,2. Je betaalt € 1,29 voor een zak van 250 gram.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Lays chips naturel uitdeelzakjes is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lays chips naturel uitdeelzakjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Pringles Original is chips op basis van gedehydrateerde aardappelen, rijstbloem, tarwezetmeel en maïsmeel. Dit is gebakken in plantaardige olie en op smaak gebracht met zout. Deze naturelchips bevatten in tegenstelling tot veel andere chips van Pringles geen melk en zijn dus vegan. Ze zijn echter niet glutenvrij.
Lay's Paprika is nu glutenvrij!
Gelukkig ligt er ook genoeg vegan chips in de supermarkt, die helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten, zoals naturel (ribbel)chips van Lays, naturel tortillachips en de paprika- en bolognesechips van Croky. En ook de naturelvariant van Pringles is vegan!
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Frites/patat gemaakt van aardappelen en zonnebloem of palmolie zijn glutenvrij, net als ovenfriet, Rösti zonder toevoegingen of ribbelfriet. Check wel altijd even de ingrediënten op de verpakking. Let extra op bij crunchie of extra knapperige frites of patat. In de laag voor de extra crunch kan gluten zitten.
De Eat Natural super granola gluten free is krokant en overheerlijk. Glutenvrije haver, boekweit en kikkererwten zijn de onbetwiste hoofdrollen in deze mix. Knapperig, verantwoord en glutenvrij.
Twijfel je altijd tussen paprika, naturel of bolognese? Kies vanaf nu lekker voor paprika: daar zitten de minste calorieën in. In een zak van 100 gram zitten in een zak paprikachips 531 calorieën. Een zak naturel van 100 gram is goed voor 541 calorieën.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Afhankelijk van jouw smaak, kan je kiezen voor noten, zaden, gedroogde vruchten en zelfs granola kan dienen als alternatief. Gezouten, geroosterd, gesuikerd of naturel; bij Nuts About Nuts vind je ongetwijfeld een tussendoortje dat perfect bij je past!
Gezonde snacks in plaats van chips
Gezonde snacks die je zeker ook eens een kans kunt geven zijn; groente met hummus of een andere dip, geroosterde kikkererwten met kruiden of olijven. Een wat minder caloriearme keuze zijn ongebrande en ongezouten noten, ze passen zeker in een gezond voedingspatroon.
Eriks, een Zweedse bierbrouwerij, heeft de exclusieve chips laten ontwikkelen door Zweedse topchefs. Ze worden per vijftal verkocht voor 499 Zweedse kroon (omgerekend: 51 euro). 'Dit zijn geen gewone aardappelchips', staat te lezen op de website. 'Deze chips worden gemaakt met exclusieve Scandinavische ingrediënten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Bij een glutenvrij dieet kun je een aantal gezonde producten niet meer eten. Denk aan producten uit het 'granenvak' van de Schijf van Vijf, zoals bruin- of volkorenbrood, roggebrood, volkoren knäckebröd, muesli en volkoren pasta. Als je deze producten niet eet, mis je heel wat belangrijke voedingsstoffen.
Gluten zitten dus niet alleen in alle soorten gewoon brood, maar ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, tarwemeel en deegwaren zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook kunnen producten waarin een glutenbevattend bindmiddel, zoals bijv.soepen, sauzen, worstsoorten etc.niet worden gebruikt.