Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Simpel! Onder de douche lost het beschermende vetlaagje van je huid op door het warme water. Doordat je huid nog warm is na het douchen, verdampt er vocht uit je huid. Warm douchen droogt je huid dus uit!
Gebruiksaanwijzing: De olie aanbrengen op een vochtige huid en met een ronddraaiende beweging inmasseren totdat een zijdezacht schuim ontstaat. Afspoelen met lauw water.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Shower Oil - Voedende doucheolie - NIVEA.
Heb je een erg droge huid? Dan is olijfolie misschien de juiste olie voor jou, met name extra-virgin olijfolie. Olijfolie lijkt op de olie die onze huid uit zichzelf produceert, waardoor het goed wordt opgenomen.
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Doucheolie verzacht en verzorgt de huid tijdens het douchen. Het zorgt voor extra hydratatie wat goed is voor je huid. De oliën zorgen er daarnaast voor dat de huid zacht en soepel aanvoelt.
De Sanex Douchegel Zero % voor de gevoelige huid bevat een minimale hoeveelheid aan ingrediënten voor een schone en gehydrateerde huid. Houdt de huid gezond en respecteert het milieu.
Bij een droge of zelfs uitgedroogde huid geniet een douchegel met een romige en dikke textuur de voorkeur of een was-olie gemaakt voor bad en/of douche. De vettige stoffen in zo'n producten verwijderen onzuiverheden en laten een beschermende en voedende laag achter op de huid.
Douchegel bestaat vaak uit een duidelijke emulgerende agent zoals guargom of glycerine. De gel is over het algemeen doorzichtig en heeft een gelatine-achtig textuur. Douchecrème is doorgaans een hydraterende formule met een dekkende of semi-dekkende kleur en het formule is dunner dan een douchegel.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.