De ideale lengte van een nagel is net voorbij de vingertop of teentop. Dan krijg je er het minste vuil onder en heb je ook het minste kans op breuk door gebruik. Regelmatig knippen, één maal per week of twee weken, zorgt voor de gezondste nagels.
Borstel de viezigheid weg
Last van vuil onder je nagels? Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
De beste manier om je nagels schoon te houden:
Gebruik minstens één keer per dag een borstel met antibacteriële zeep om zachtjes onder de vingernagels te schrobben. Je kunt een nieuwe zachte tandenborstel gebruiken of een zachte borstel die je hier super goedkoop kunt krijgen.
Door de nagelriemen dagelijks goed te verzorgen met speciale nagelriemolie, blijven ze soepel en zacht. Dat is belangrijk, want uitgedroogde en verharde nagelriemen zijn kwetsbaar voor scheuren en barsten. Daardoor vermindert de beschermende functie van de nagelriemen.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Voeding helpt tegen broze nagels
Zorg voor een goede gezondheid van je nagels dat je voldoende biotine, vitamine D, calcium, zink, vitamine A en ijzer binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende eiwitten eten belangrijk. Lees meer over het krijgen van sterke nagels.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening, maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met smegma of tandplak die verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft. Tenenkaas is te voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Geef je nagels een badje
Verwen je nagels eens in de zoveel tijd met een nagelbadje. Vul een kom met lauwwarm water en voeg hier twee à drie druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendelolie) aan toe. Week je nagels minstens vijf minuten in dit badje en droog ze vervolgens rustig af.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Gellak, gelish of shellac is een gelnagellak die moet uitharden onder een LED of UV-lamp. Daardoor blijft de lak veel langer zitten. Dit wordt voorafgegaan door een manicure (vijlen en verzorgen).
Als uw nagels erg ongelijk zijn, kunt u ze voorzichtig polijsten met een buffertje en ze daarna schoonmaken. De basislaag is de nagellak die op uw nagel te zien zal zijn en die uw Franse lijn aanvult. Voor een klassieke French manicure kiest u een zacht, pastelroze of een soortgelijke transparante tint.
was uw voeten regelmatig met antibacteriële zeep. droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. wisselbaden kunnen helpen (mits u geen risicovoeten hebt, dan mag u geen voetbaden nemen) draag sokken van katoen of wol en vermijd sokken van synthetische materialen zoals polyester.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Schenk extra vierge olijfolie in een kommetje (niet teveel, zo groot zijn je nagels niet) en dompel je vingers hier een minuut in. Dep vervolgens een wattenschijfje in de olie en breng dit aan op de nagels. Laat dit twintig minuten inwerken en was je handen met een neutrale zeep.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.