Volgens dr.Vuong is de ideale bereiding van thee door het water inclusief theezakje dertig seconden te verwarmen in de magnetron en daarna een minuut te laten afkoelen.
Wanneer je thee opwarmt in de magnetron is de kans groot dat het water veel te warm wordt. De mok warmt dan ook heel erg op, waardoor je uiteindelijk langer moet wachten tot je kunt genieten van je drankje dan wanneer je gekookt water in je mok giet. Maar ook beïnvloedt het de smaak en kwaliteit van de theebladeren.
Thee in de magnetron
De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is: Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron. Haal de mok eruit en laat het nog een minuut, met het theezakje in het water, staan.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Als je kopje thee koud is geworden kun je het dus best in de microgolfoven opwarmen voor 15-20 seconden. Dit beïnvloedt de smaak niet en laat je zonder extra schadelijke stoffen verder genieten van je thee.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
“Het is belangrijk dat je het water eerst kookt en daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Bijna al het water heeft namelijk een hoge restwaarde. Door het water te koken, zakken de harde mineraalresten naar de bodem van je waterkoker, de zogenaamde kalkaanslag.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Let op met water!
Bijna iedereen doet dit, maar het is eigenlijk levensgevaarlijk en veroorzaakt veel haastige ritten naar het ziekenhuis, elk jaar opnieuw: water verwarmen in de microgolfoven. Het water is dan gloeiend heet, de koffiekop of glazen bak waar het in zit blijft normaal gezien koud.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Of een mok (of kopje) geschikt is voor de magnetron staat vaak aangegeven met een symbool aan de onderkant. Zo niet, dan kun je dit testen door wat water in de mok te doen en dit 30 seconden te verhitten in de magnetron. Als het water heter is dan de mok, dan is de mok geschikt!
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.