Een bed is een meubelstuk om in te slapen, en bestaat uit een ledikant met daarop een matras met beddengoed, zoals lakens en dekens of een dekbed, een overtrek en een hoofdkussen.
Sinds 1990 is in België de standaardmaat voor een éénpersoonsbed 90cm breed op 200cm lengte. Voor een tweepersoonsbed is dit dan 180 x 200 cm. De meeste fabrikanten voorzien echter alle soorten maten.
Een hoofdbord of achterwand genoemd, is een deel dat u achter uw bed plaatst. Hierdoor ligt uw kussen niet meer tegen de muur aan en kan een bed ook los, dus zonder muur achter het bed, geplaatst worden.
Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper. Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper.
Als je het fijn vindt om zittend in bed te lezen of misschien je tablet of laptop te gebruiken, kan een hoofdbord net wat extra ondersteuning bieden. In plaats van tegen een harde muur zitten geeft een hoofdbord comfort, om zitten in bed wat aangenamer te maken. Ook is een hoofdbord ideaal voor ontbijt op bed.
Een twijfelaar zegt het al, het is een bed dat twijfelt tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed. Het bed zit er precies tussenin en is ideaal voor twee personen in een kleine slaapkamer of wanneer je gewoon ruimer wilt liggen in je eentje. Een twijfelaar bed heeft een breedte van 120 cm.
Hoe lang moet mijn bed zijn? Om de juiste lengte voor jouw bed te gaan berekenen tel je best 20 cm op bij je lichaamslengte. Heb je dus een lichaamslengte van 1m80 of kleiner, dan is de standaard lengte van 200 cm goed voor jou.
Een normaal 2-persoonsbed in Nederland is 160cm breed en 200cm lang. Dat is lang genoeg om gestrekt te kunnen liggen en breed genoeg om beiden voldoende te kunnen bewegen. Het is in veel beddenwinkels nog altijd de gebruikelijke maat, al kiezen steeds meer mensen voor een maatje groter.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. De matrashoes is de stof die over de kern van het matras heen zit.
Je kunt een sprei of plaid netjes over het dekbed leggen en aan de bovenzijde omvouwen, zo zijn beide lagen zichtbaar. Een nonchalantere look? Drapeer de bedsprei op het voeteneinde of over een mooie stoel in het slaapvertrek. Ook kun je ervoor kiezen de sprei of plaid netjes opgevouwen bovenop het bed te presenteren.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
Heel simpel gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en een kern van pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt.
Boxspring 240×240 cm. Een boxspring van 240×240 cm kopen? Dit formaat is bijna het grootste formaat wat aangeboden wordt in Nederland. Dit formaat is prettig wanneer uw kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld bij u in bed liggen op een zondagochtend of wanneer je erg lang bent.
Een twijfelaar is 1.20 meter breed en daarmee een lekker breed bed voor 1 persoon. Je hebt volop ruimte om te draaien en te dromen. Bovendien is uit bed vallen met een twijfelaar verleden tijd. Twijfelaars worden veel gebruikt voor kinderen en tieners.
Een boxspring met hoofdbord past goed in een klassieker interieur, terwijl een boxspring zonder hoofdbord in een minimalistisch interieur perfect tot zijn recht komt. Ook zonder hoofdbord beschikt een boxspring over heel wat voordelen, zoals de juiste ondersteuning, optimaal comfort en een mooie uitstraling.
Een hoofdbord gemaakt van stof geeft een knus karakter aan de kamer. Koop een houten plaat, wat schuimrubber en een mooie stof om er omheen te naaien en je hoofdbord is klaar. Voor de gevorderden kunnen er nog knopen op worden gemaakt (capitonneren).
Grootte van het hoofdbord
Er zijn verschillende maten beschikbaar, die uiteenlopen van 80cm tot 140cm, 160cm of 200cm breed. Je kan ervoor kiezen om de exacte breedte van het bed aan te houden, maar het mooiste effect wordt gecreëerd wanneer het hoofdbord breder is dan het bed zelf.