Zowel zoute drop als zoete drop bevatten zout. In veel gevallen bevat zoete dorp meer zout dan zoute drop. Die laatste smaakt vooral zouter doordat er minder suiker in zit. In de mildzoute variant van de Beste Drop Ooit zit trouwens Keltisch zeezout, dat zou iets gezonder zijn dan normaal zout.
Hoe gek het ook klinkt: zoete drop is zouter dan zoute drop. En dat is niet al te best voor je bloeddruk. Als je niet te veel zout binnen wilt krijgen, kun je de zoete drop beter laten staan.
Hoe hoger het cortisol, des te hoger de bloeddruk. Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg).
Het productieproces van zoutarme drop is vergelijkbaar met dat van gewone drop, maar er wordt minder zout toegevoegd aan de ingrediëntenmix.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Zoete drop bevat per 100 g ongeveer 200 mg natrium, zoute drop maar 150 mg (www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?
Hoe hoger het cortisol, des te hoger de bloeddruk. Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld 10 dropjes en 1 tot 2 glazen thee.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.
Door het eten of drinken van veel drop of zoethout(thee) kun je een verhoogde bloeddruk krijgen. In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt.
Verhoging bloeddruk
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Als je uitgaat van het gemiddelde gewicht van een dropje, ongeveer 4 gram, dan zou je per dag meer dan 40 gram drop binnenkrijgen waarmee je een verhoogd risico op hartritmestoornissen ontwikkelt evenals een hogere bloeddruk. Kortom, de kans op een hartaanval wordt verhoogd.
Zoethoutextract geeft een zoete smaak, dus zit er meer van in zoete dan in zoute drop. Daarom is de bloeddrukverhogende werking van zoete drop iets sterker. Voor je bloeddruk kun je het beste onder de 10 milligram glycyrrhetinezuur per dag blijven, zegt Geleijnse.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten.Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Voor wie het niet weet, de grondstof voor drop is zoethout. Zonder zoethout geen drop! Zoethout is de wortelstok van de Glycyrrhiza glaba. De geur- en smaakstoffen die in zoethout zitten zijn dezelfde als die in venkel en anijs.
Bij grotere hoeveelheden – zeg zo'n 25 gram per dag of een halve zak drop – kun je er buikkramp van krijgen, zegt hoogleraar Martijn Katan. „Je krijgt gasvorming en diarree. Gerommel in je darmen. Je wordt er winderig van.”
Wanneer het weefsel in je lijf vocht vast gaat houden kan dit onder andere dikke benen tot gevolg hebben en je kan er flinke hoofdpijn van krijgen.
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.
Ingrediënten: suiker, gemodificeerd zetmeel, gelatine, glucosestroop, zoethoutwortelextract, salmiakzout, verdikkingsmiddel (arabische gom), kokosolie, natuurlijk aroma, glansmiddel (bijenwas), kleurstof (plantaardige koolstof).
Herkenbaar voor veel dropfans: eenmaal het zakje open dan moet het leeg. Dat drop zo verslavend kan zijn komt door de geraffineerde suikers die in de meeste dropsoorten zijn verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. En je dus blijft snoepen.