Diezelfde porositeit maakt van marmer een slechte warmtegeleider: het blijft altijd koel. Marmer is daarom geliefd bij bakkers en banketbakkers, omdat het koele oppervlakte er voor zorgt dat hun deeg niet oververhit raakt. Marmer kan ook niet goed tegen hitte.
Marmer is weliswaar hittebestendig, maar zeer hete pannen of ovenschalen kunnen een zogenaamde thermoshock veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat.
Voorkom vlekken
Omdat marmer een poreuze natuursteen is, krijg je er gemakkelijk vlekken en kringen in. Marmer raakt met name snel beschadigd door zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap en jus d'orange. Dit komt doordat het zuur de kalk aantast waaruit het marmer bestaat.
Is marmer kwetsbaar? Omdat marmer een natuurproduct is en minder hard dan graniet, is het zeer kwetsbaar. Marmer is door haar samenstelling gevoelig voor warmte, krassen en vlekken. Daarmee dient u rekening te houden in gebruik en onderhoud.
Ja, marmer is uitstekend buiten te gebruiken. De meeste marmers zijn ook zelfs vorstbestendig, waaronder ook travertinachtigen. Het weer heeft wel invloed op marmer, na verloop van tijd gaat bij gepolijst marmer bijvoorbeeld de glans verloren.
Vergeleken met andere natuursteen zoals graniet en kwartsiet, is marmer een relatief zacht gesteente. Hierdoor is marmer gevoeliger voor zuurvlekken waardoor het oppervlak kan aangetast worden wanneer een gemorst product niet onmiddellijk wordt verwijderd.
Marmer schoonmaken: een stappenplan
Maak het marmer schoon met een spons of zachte doek die je in je sopje drenkt. Poets zoveel mogelijk in ronde bewegingen en wrijf niet te hard. Verwijder de zeepresten met schoon water. Droog na met een zeep, mop of microvezeldoek.
Het is echt een natuurproduct. Van sommige marmersoorten is er zelfs maar één groeve. Daarnaast heeft marmer een bijzondere lichtval, vastheid en symmetrie. Dit is de reden dat marmer zo duur is.
Hoe raakt marmer beschadigd
In een bedrijfsomgeving worden marmeren vloeren vaak dagelijks intensief gebruik. Er ontstaat dan slijtage. Na enkele jaren zullen er dan afgebroken delen en scheuren ontstaan. Dit is normaal voor natuursteen.
Behalve door het ontbreken van fossielen is marmer te herkennen aan zijn suikerachtige structuur, die vooral opvalt in breukvlakken. Typisch zijn verder de 'aders' in deze natuursteen.
Een geelbruine sluier op je marmer kan enerzijds ontstaan door de oxidatie van het ijzer in de natuursteen. Oxidatie treedt sneller op in een vochtige en basische omgeving. Om oxidatie te voorkomen, kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.
Gebruik niet zomaar eender welk schoonmaakproduct op marmer! Een marmeren vloer maak je best schoon met een vochtige dweil en water waaraan een beetje schoonmaakproduct is toegevoegd. Gebruik geen citroensap, dit is een bijtend product en beschadigt het marmer.
Krassen in marmer
Met wat mild afwasmiddel en warm water kunnen kleine krasjes al verdwijnen. Diepere krassen zijn vaak weg te krijgen met fijn schuurpapier. Gebruik geen ruw schuurpapier want daarmee kan je net meer krassen maken.
Door het polijsten wordt het oppervlakte dichter en door het impregneren krijgt de marmeren plaat waterafstotende eigenschappen. Hierdoor zal het blad ook minder gevoelig zijn voor vlekken. Verder is marmer zeer krasvast en daarom zeer geschikt als aanrechtblad.
Natuursteen wordt al sinds mensenheugenis toegepast rond haarden en kachels. En niet voor niets: de meeste soorten natuursteen zijn hittebestendig en geven letterlijk en figuurlijk een warme uitstraling aan deze centrale plaats in uw woning.
Natuursteen is dan ook ideaal voor je open haard. Door zijn natuurlijke eigenschappen is het materiaal niet enkel goed bestand tegen hitte, het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Vooral blauwe steen is een goede keuze, maar ook marmer en graniet kunnen goed tegen hitte en zijn dus het overwegen waard.
Dof marmer opwrijven met krantenpapier
Als marmer dof is, kun je het weer glanzend maken door er met krantenpapier overheen te wrijven. Krantenpapier zorgt er namelijk voor dat marmer weer mooi gaat glanzen.
Wil je gebroken marmer repareren, dan heb je een specie of een verlijmingsproduct nodig om alles opnieuw aan elkaar te hechten. Bij marmeren vloeren, tafels, aanrechtbladen, vensterbanken en tafelbladen gebruik je hiervoor een speciale steenlijm. Deze lijm is speciaal ontworpen om natuursteen als marmer te repareren.
Soorten Lijm Voor Marmer
Wat echt belangrijk voor u is om te weten, is dat er twee hoofdtypen lijm zijn die u kunt gebruiken om marmer te verlijmen, voornamelijk epoxy voor marmerreparatie en epoxylijm voor marmerconstructie.
Marmer voelt koud aan, ook bij kamertemperatuur. Dit is te wijten aan de hoge thermische effusiviteit. Marmer is een exclusief materiaal dat schoonheid en stijl in uw huis zal brengen.
Omdat het dunne steen heel breekbaar is, moet er heel zorgvuldig te werk worden gegaan. Om het marmer geschikt te maken voor de badkamer, moet een impregnering worden aangebracht.
In tegenstelling tot alle andere materialen is het niet eenvoudig om een prijs voor marmer te geven. Grofweg kunnen wij u aangeven dat de prijsniveaus ongeveer hetzelfde liggen als dat van graniet. Zo betaald u vanaf € 139 tot € 229 inclusief BTW per strekkende meter op basis van een blad van maximaal 6 cm diep.
Neem een in water gedrenkte doek en doop die in witkalk of gips. Voeg voor kleurvlekken een paar druppels bleekwater of waterstofperoxide toe, voor vetvlekken een paar druppels ammoniak. Laat dit kompres liggen totdat de vlek is opgezogen. Je kunt het marmer nabehandelen met verdunde ammoniak en opwrijven met boenwas.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Heeft u last van kalkaanslag op uw marmeren vloer? Dan kunt u dit verwijderen door gebruik te maken van een fijn schuursponsje in combinatie met een neutrale reiniger. Door de vloer licht op te schuren zal de kalkaanslag verwijderen. U kunt dit één keer in de drie maanden herhalen.