Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Je nachtmerries wekken nare gevoelens op zoals angst, paniek, verdriet, woede rusteloosheid of stress. De nachtmerrie zorgt er vaak voor dat je wakker schrikt. Meestal kost het je daarna moeite om weer in slaap te vallen. Je kunt je jouw nachtmerries over het algemeen goed herinneren wanneer je wakker wordt.
Als iemand last heeft van nachtangst, duurt dat meestal maar een paar seconden. Het helpt ook om het licht aan te doen, zodat de slaper helder kan zien als hij wakker wordt, daardoor niet verward raakt en kalm blijft. Nachtangst is op zichzelf niet gevaarlijk.”
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
Nachtangst kan ontstaan vanaf de leeftijd van 18 maanden tot je kindje een jaar of 6 is. Maar meestal begint het rond de leeftijd van 3 jaar. Nachtangsten kunnen ontstaan als de overgang van de lichte slaapfase naar een wat diepere slaapfase niet helemaal soepel verloopt.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Een regelmatige levensstijl aanhouden kan helpen om de night terrors te verminderen. Ook kan het helpen om je kindje in het half uur voor de nachtangst uit bed te halen, bijvoorbeeld om even naar de wc te gaan. Dit werkt natuurlijk alleen als je kindje er altijd op dezelfde tijd last van heeft.
Hoe lang duurt een night terror? In de nacht zelf duurt een night terror een paar minuten tot een half uur. Vaak komt het maar één keer in de nacht voor, slechts in enkele gevallen meerdere keren.
Emotionele wonden
Je vermogen om in slaap te vallen is doorslaggevend voor een goede nachtrust. Als je echter een bijzonder slechte tijd doormaakt, zal zowel je waak- als slaaptijd gevuld zijn met verdriet. Je reactie zal zijn dat je huilt om je lijden een beetje te verlichten.
Maar sommigen krijgen er elke nacht mee te maken. Vaak gaat het om terugkerende nachtmerries. Hoewel nachtmerries vooral voorkomen bij kinderen met een leeftijd tussen 3 en 6 jaar, zijn er ook volwassenen die er slecht door slapen. Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma …
Het grootste verschil tussen een nare droom en een nachtmerrie is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt. Je weet waarschijnlijk nog het verhaal, thema of beelden als je wakker wordt, of soms later op de dag, maar deze vervelende dromen leveren over het algemeen minder angst op dan nachtmerries.
Je emoties komen naar boven
Je dromen kunnen dus aantonen hoe jij je voelt of wat jij echt voelt. Je dromen kunnen liefdevol, rustig, actief, gestrest, overweldigend, gehaast, akelig of verontrustend zijn. Let er eens op waar of wanneer je dat gevoel overdag ook hebt.
Stress kan een nachtmerrie veroorzaken
De kans is groot dat die herinneringen in de nacht naar voren komen en gekoppeld worden aan angstige beelden", vertelt de klinisch psycholoog. Een nachtmerrie kun je, net als een droom, zien als een mix van beelden van wat je hebt meegemaakt, wat je hebt gezien en je fantasie.
Nachtangsten duren vaak tussen de 5 en 25 minuten. Je kind is ontroostbaar tijdens een nachtangst. Zweten en een verhoogde hartslag zijn niet ongewoon tijdens een nachtangst. Nachtangsten komen voor tijdens NON-REM slaap (als je kind uit de diepe slaap komt).
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
De droom probeert je duidelijk te maken, dat je niet alleen je prestaties en je succes bent. De baby is in dit geval het symbool voor de kwetsbaarheid in jezelf, iets waar je ook rekening mee moet houden! De baby staat voor veiligheid en geborgenheid, wat we allemaal op z'n tijd nodig hebben.
Maar een aantal keer per nacht worden kinderen bewust wakker. Ze moeten dan hun draai vinden om weer in slaap te kunnen vallen. En als je kind bij het inslapen een speentje nodig heeft, een knuffel of de nabijheid van jou en dit er nu niet is, kan het gaan huilen.
Baby's kunnen meer dan je denkt: net als kinderen verwerken zij gebeurtenissen van overdag in hun slaap. Tel daarbij op dat baby's ook nog eens de helft van de slaap in hun REM-slaap zitten en je weet eigenlijk al genoeg: baby's kunnen dromen.
Om echter goed en onbezorgd te kunnen gaan slapen, is het belangrijk voor jezelf om een gevoel van veiligheid te creëren. Je moet ervoor zorgen dat je je veilig genoeg voelt om de hele nacht lekker te kunnen slapen. Probeer daarom wanneer je gaat slapen te denken aan de dingen waar jij je veilig bij voelt.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
Iedereen kan last krijgen van nachtmerries. Naar schatting heeft ongeveer 2% tot 5% van de volwassenen meer dan 1 keer per week een nachtmerrie. Mensen met een psychische stoornis hebben veel vaker regelmatige nachtmerries. Ongeveer 30% heeft hier last van.
Nachtmerries bestaan in grofweg twee soorten. Er zijn nachtmerries die ontstaan na een traumatische ervaring. In deze nachtmerries vindt vaak een herhaling van de vervelende ervaring plaats (of het lijkt erop). Deze nachtmerries worden posttraumatische nachtmerries genoemd.