Je kunt maagzuurremmers gebruiken als je een langere werking wenst bij je maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kun je bij de drogist of apotheek kopen.
Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.
Pantoprazol is wat effectiviteit en bijwerkingen betreft gelijkwaardig aan omeprazol. Tot nu toe blijkt de kans op interacties kleiner, maar de klinische relevantie hiervan is nog onduidelijk.
De milde en vrij verkrijgbare varianten, zogeheten H2-receptorantagonisten, verhogen de kans op longontsteking met een factor 1,6. Hiertoe behoren onder meer cimetidine en ranitidine. De zwaardere middelen, zogeheten protonpompremmers, verhogen het risico met een factor 1,9. Een populair voorbeeld hiervan is omeprazol.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte. Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine.
Dan kun je het beste eerst even naar de huisarts. Je zou ook een maagzuurbinder kunnen nemen, zoals een algeldraat. Blijven de klachten alsnog? Dan zou je af en toe een maagzuurremmer als ranitidine kunnen slikken.
Langdurig gebruik van Rennie 680 mg/80 mg kan leiden tot een overmatig magnesiumgehalte van het bloed, met name bij patiënten met gestoorde nierfunctie. Dit kan zich uiten in verlaagde bloeddruk, misselijkheid, braken, verminderde ademhaling, vertraagde hartslag of coma.
Voorbeelden hiervan zijn maalox en antagel.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Hoelang u pantoprazol moet gebruiken, hangt af van uw ziekte. Soms moet u het langdurig gebruiken, zodat de maagklachten niet terugkomen. U kunt misselijk worden of buikpijn krijgen. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.
Pantoprazol is verkrijgbaar in een dosering van 20 mg en 40 mg. De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Doorgaans is de dosering 1-2 tabletten per dag. In geval van 2 tabletten per dag dient u 1 tablet per keer in te nemen.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Proton pomp inhibitor (PPI), zoals omeprazole (Losec®), rabeprazol (Pariet®), pantoprazol (Pantozol®) en esomeprazol (Nexium®) is het meest krachtige medicijn dat de maagzuurproductie doet afnemen met een snellere verbetering van reflux-klachten.
Als u naar de huisarts gaat met uw klachten, zal de huisarts de diagnose brandend maagzuur eenvoudig kunnen stellen, maar soms is verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als de klachten niet afnemen door maagzuurremmers of als de klachten eerst verdwijnen en dan weer terugkomen.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
- Soms (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers) Hoofdpijn; duizeligheid; diarree; misselijk voelen, braken; opgezette buik en winderigheid; obstipatie; droge mond; pijn en ongemak in de bovenbuik; uitbraak van jeukende huiduitslag Page 7 PANTOPRAZOL TEVA 40 MG maagsapresistente tabletten MODULE I : ALGEMENE ...
Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken.
Rennie zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Rennie is een zelfzorggeneesmiddel dat je met een gerust gevoel kunt gebruiken. Vertrouw op Rennie. Door reflux of zure oprispingen kan maagzuur in de slokdarm terechtkomen.
Langdurig en veelvuldig gebruik van Rennie wordt ook afgeraden omdat het metabole alkalose (een stijging van de zuurtegraad van het bloed) kan veroorzaken. Indien men vaker behoefte heeft aan het gebruik van Rennie, kan het goed zijn om in overleg met een arts te gaan en het gebruik van een zuurremmer te overwegen.
Tabletten goed fijnkauwen voor u ze doorslikt: voor een goede werking moet het medicijn fijn verdeeld in de maag komen. Neem dit medicijn 1 uur na elke maaltijd en voor u gaat slapen. U kunt een extra dosis nemen als u tussendoor ook klachten heeft. Doe dit dan niet vaker dan eens in de 2 uur.
Volwassenen (incl. ouderen) Begindosering: 20 mg 1×/dag gedurende 4 weken, zo nodig verlengen met nog 4 weken; bij hardnekkige ulcera 40 mg 1×/dag gedurende 8 weken. Onderhoudsbehandeling ter preventie van recidieven: 20 mg 1×/dag, zo nodig verhogen tot 40 mg 1×/dag.
Andere medicijnen die het maagzuur remmen zijn protonpompremmers. Dit zijn medicijnen met de werkzame stof esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze soort maagzuurremmers kun je vooral op recept krijgen. Slechts een aantal, in een lagere sterkte, kun je bij de drogist of apotheek kopen.
Omeprazol is een maagzuurremmer; het remt de aanmaak van maagzuur in de maag. Maagzuurremmers worden ook wel protonpompremmers of maagbeschermers genoemd.