Belangrijk verschil met gravel en Tennisforce is dat op de Smashcourt banen niet gesproeid wordt. Wel dient de baan na elke wedstrijd even gesleept te worden (ronde patronen maken vanaf de buitenkant van de baan naar het midden) om zo de infill weer goed over de baan te verdelen.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.
Smashcourt bestaat uit een gravelkleurige stabiliteitsmat, vergelijkbaar met een kunstgras mat, die wordt voorzien van een ongebonden keramische toplaag (of infill). Door gebruik van de stabiliteitsmat ontstaat een stabiele en vlakke tennisvloer.
Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor tennissen op smashcourt, kunstgras en gravel. Bij dit type schoen is het belangrijk om te letten op een vlakke buitenzool, flexibele bovenkant, goede grip, grote groeven en een buitenzool met (kleine) nopjes.
Tennisschoenen met een clay zool hebben een harde rubberzool met een diepvisgraatprofiel. Deze zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Het visgraat profiel ligt op de schoen, niet erin zoals bij de gravel zool.
Smashcourt bestaat uit een kunstgrasmat die is ingestrooid met een speciale 'infill'; rood keramisch zand. De mat is bij TCM vastgelijmd op de voormalige Tennisforce laag (de 'zoab laag'). Dat maakt dat de balstuit beter en stabieler is dan bij Smashcourtbanen die (normaliter) op een zandlaag zijn aangelegd.
Tennisschoenen met een clay zool zijn te gebruiken op kunstgras-, smashcourt- en gravelbanen.
De naam zegt het eigenlijk al, de 'all court' zolen zijn geschikt voor alle ondergronden (enige uitzondering daarop is natte grasbanen). K-Swiss gebruikt de naam 'outdoor' voor schoenen met eenzelfde buitenzool.
Bovendien wordt de baan glad en kan dit blessures tot gevolg hebben. De afgelopen maanden hebben geleerd dat de Gravel Prestige banen na regen snel droog zijn. Dit wil niet zeggen dat de banen bespeelbaar zijn, wacht tenminste 45 min. De baan ziet er droog uit, althans de toplaag ziet er droog uit.
Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Afhankelijk van de ondergrond, de aan te leggen onderbouw voor het systeem, de uiteindelijke toplaag en het aantal velden ben je bij een tennisbaan minimaal 54.000 euro kwijt (gravel); zandkunstgras (rood) op gebonden ondergrond kost rond de 100.000 euro.
Ga je een enkele keer op hardcourt tennissen, dan voldoet vrijwel iedere tennisschoen met een goede demping. Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder hardcourt. Ga je wedstrijden spelen en regelmatig op hardcourt trainen, dan is een speciale hardcourt tennisschoen aan te raden.
Gravel / Kunstgras / Smashcourt: Dit profiel kenmerkt zich door het visgraatprofiel en de zachte slijtzool. Hardcourt: Deze zool beschikt over een minder grof profiel, waardoor de schoen voor veel ondergronden geschikt is en minder snel slijt. Omni: Deze zool is geschikt voor meerdere ondergronden.
MULTICOURT; MULTIFUNCTIONELE SPORTVLOEREN
Een beperkt aantal vierkante meters geeft een scala aan attracties. Denk hierbij aan sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, handbal, badminton, tennis, maar ook tafelbiljart, buitenfitness, speel- en spelattracties en dergelijke.
Ben je een gravelbiker, dan zijn SPD-pedalen waarschijnlijk je eerste keuze, hoewel gravel bikes meer op racefietsen lijken. Ze schudden vuil goed van zich af, maken het mogelijk, om stuggere mountainbike schoenen te dragen en ze kunnen jarenlang worden gedragen zonder dat je ze hoeft aan te passen.
Voordelen SPD pedalen:
Je kunt jezelf met de fietsschoenen vastklikken in je pedalen. Wegglijden van pedalen is verleden tijd, eenmaal vastgeklikt kun je fietsen zonder je zorgen te maken over de positie van je voeten. Het maken van een consequente fietsbeweging.
Omni-zool. Stevige rubberen zool, waarin nopjes én een visgraatprofiel zijn verwerkt. Dit voorkomt uitglijden bijvoorbeeld op kunstgras, waarop vaak zand ligt.
French court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court baan vrijwel het gehele jaar door bespeelbaar. French court banen ligt gekeken naar tennis resultaat een beetje tussen de gravel en kustgras baan in.
Hardcourt is een harde ondergrond voor tennisbanen, op basis van beton of asfalt, waarop een rubberachtige coating is aangebracht die de onderlaag waterdicht afdekt en geschikt is om de belijning op aan te brengen.. Er zijn diverse coatings beschikbaar, van hard (snelle baan) tot zacht en flexibel (langzame baan).
Goede merken met zeer goede tennisschoenen zijn: Nike. Adidas. Asics.
Materiaal. Een tennisschoen mag niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Een erg soepele tennisschoen leidt vaak tot pijn aan de wreef en een veel te stugge tennisschoen leidt regelmatig tot blessures aan de knieën, enkels en tenen. De wat duurdere tennisschoen heeft vaak beter materiaal en gaan langer mee.
Let op! Maatvoering van Babolat valt vrij klein gemiddeld vallen ze een maat kleiner. Deze Babolat V Pro 2 Clay schoen is een prettige tennisschoen met uitneembare binnenzool, samengesteld uit het synthetische leer met een licht ventilerende werking.