Draai de waterkraan open en vervolgens de vulkraan van de cv-ketel. De vulkraan van de cv-ketel moet u een kwartslag draaien. Als de druk tussen de 1,5 en 2 bar staat, sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.Koppel de vulslang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen.
Zorg ervoor dat de slang gevuld is met water en er geen lucht meer in zit. Open de vulkraan en vervolgens de waterkraan terwijl u het display in de gaten houdt.Zodra de juiste druk (tussen de 1,5 en 2,0 bar) bereikt is, sluit u de waterkraan en vervolgens de vulkraan.
Een te hoge of te lage waterdruk geeft problemen. Zo kan de waterdruk een storing of verlies van het overbodige water uit het systeem veroorzaken. Bij een lage waterdruk werkt de CV-ketel minder goed, waardoor die het water voor de verwarming niet kan rondpompen.
Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen.Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie. De waterdruk van uw ketel kunt u zelf controleren op het display van uw cv-ketel.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Het is belangrijk dat u regelmatig uw cv-ketel bijvult. Wanneer de waterdruk te laag is moet de cv-ketel meer energie verbruiken om het huis te verwarmen. Op het moment dat de druk nog verder daalt wordt uw huis helemaal niet meer verwarmd.
Wanneer u een rammelend of borrelend geluid hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt, is het wellicht nodig om uw verwarming te ontluchten. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten.
Wij raden aan om minimaal één keer per jaar de verwarmingsinstallatie te ontluchten om eventuele defecten vroegtijdig te voorkomen. Je dient je cv ketel te ontluchten wanneer: De verwarming rare geluiden begint te maken. De radiatoren niet warm genoeg worden of langzaam opwarmen.
Het is van belang dat de cv-ketel wordt uitgeschakeld. De thermostaat moet op de laagste stand worden gezet. Hierdoor koelt het water dat in de ketel zit af. Wanneer je een analoge drukmeter hebt, moet je ook nog de stekker uit het stopcontact halen.
Er is sprake van een lage waterdruk wanneer de druk op uw CV-Ketel tussen de 1.0 en 1.5 bar zit. Als de druk lager is dan 1.0 bar dan is de kans groot dat uw CV-Ketel gaat uitvallen. Dat is natuurlijk het laatste wat u wilt, want dan zal het in uw woning erg koud worden en heeft u wellicht ook geen water meer.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
Hoe vaak je de CV ketel moet bijvullen, hangt af van de waterdruk die op de drukmeter staat. Het is normaal dat je één á twee keer per jaar de CV ketel moet bijvullen met water. Wij raden aan om elke drie maanden de CV ketel te controleren op de juiste waterdruk.
Hoe lang het duurt tot dat een CV-ketel is bijgevuld is afhankelijk van de grote en inhoud van de ketel. Gemiddeld varieert de tijd tussen de 1 en 5 minuten.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Laat ze minstens vijftien minuten draaien. Schakel de centrale verwarming uit. Nu pompt ze geen lucht of water meer rond. Wacht vervolgens minstens 10 minuten om alle chauffages te laten afkoelen.
Een ontluchter (SpiroTop) moet op het hoogste punt in een verwarmings- of koelinstallatie geplaatst worden om luchtzakken te voorkomen. Microbel ontluchters (SpiroVent) moeten bij voorkeur op het warmste punt in de systeem geplaatst worden.
Draai alle radiatorknoppen in de woning volledig open. Zet voor minstens 10 minuten de thermostaat op minimaal 25 graden. Hierdoor komt de lucht samen bij de ontluchtingsventielen. Zet vervolgens voor minstens 10 minuten de thermostaat op de laagst mogelijke stand.
Waarom cv-ketel ontluchten
Als er lucht in uw cv-ketel/ verwarmingssysteem zit, geeft dit vaak vervelend borrelend of tikkend geluid in de radiatoren en/of de leidingen en het is ook nog eens energieverspillend! Er zitten namelijk luchtbellen in de leidingen, waardoor de verwarming niet goed meer opwarmt.
De radiatoren maken ongewone geluiden
Als je het water hoort stromen in de radiatoren, of als deze lawaai maken, betekent dit meestal dat er zich lucht in het circuit bevind.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
Een Cv-lekkage opsporen kan bijvoorbeeld door een ultrasoon meting. Bij deze techniek wordt het geluid van de leidingen gemeten. Een grote lekkage heeft een lagere toon en een kleine lekkage en hoge toon. Om deze tonen te horen heb je professionele apparatuur nodig.
Eens per jaar de ketel bijvullen is heel normaal. Merk je dat dit maandelijks moet gebeuren of zelfs vaker, dan kun je gerust constateren dat er iets niet klopt. Mogelijk heb je een lek in het systeem of een expansievat dat kapot is.