Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd in fijne blokjes. Kook de in blokjes gesneden tomaat ongeveer 8 minuten in een steelpan met kokend water.
Nee, tomaat is nogal allergeen, dus dat kan bij normale kinderen vanaf 9 maanden. Kinderen met een verhoogde allergiekans kunnen het vanaf 1 jaar krijgen. Zolang je kind aan het wennen is is 2 a 3 theelepels op een dag voldoende. Geef niet te veel, want voor 6 maanden mag het absoluut nog geen melk vervangen.
6+ maanden
Andijvie, asperge, biet, bloemkool, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, (overige) koolsoorten, koolrabi, pastinaak, peulvruchten, pompoen, prei, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, venkel, witlof, wortel, enz.
Wanneer je tomaten koopt om babyvoeding mee te maken horen deze fris, glanzend en rood van kleur te zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een tomaat is rijp wanneer deze bij lichte vingerdruk meegeeft.
Was de courgettes. Snijd in plakjes en stoom ze in een stoommandje met het deksel op de pan of in genoeg water tot ze net onderstaan in ca.10 minuten gaar.
Doe alles in een pan met een klein laagje water en breng dit aan de kook. Laat de courgette ongeveer 10 minuten koken. Daarna afgieten en met de staafmixer pureren tot een glad papje. Voeg een klein beetje boter of olie toe om het courgette hapje nog lekkerder te maken.
Stoom de groenten gaar. Doe eerst de harde groenten bij elkaar en stoom deze 5 minuten op 100 °C.Zet daarna de zachte groenten erbij in de stoomoven en stoom het geheel nog 10 minuten.
Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Zelf gekookte appels voor je baby zijn gepureerd en veilig om te eten. Schil eerst de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in grove stukken. Koken of stomen in een laagje water gedurende ongeveer 10 minuten.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Vanaf 8-9 maanden:
Citroen. Grapefruit. (Pers)mandarijn. Sinaasappel.
Spinazie en tomaten koken is gezond
Ook zijn licht gekookte tomaten gezonder dan rauwe tomaten. Door verhitting worden de celwanden in tomaten afgebroken en komt er meer lycopeen vrij die beter door het lichaam wordt opgenomen. Lycopeen is een stofje dat groente en fruit zoals de tomaat een rode kleur geeft.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Een rauwe tomaat bevat veel vitamine C, waarvan een deel verloren gaat tijdens het koken. In een Amerikaans onderzoek bleek dat na 2 minuten koken het aandeel vitamine C met 10% afnam; bij 15 minuten koken 15% en bij 30 minuten koken zelfs 29%.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken.
Schoonmaken van komkommer
Was de komkommer altijd voor je hem verwerkt in een hapje voor je baby. Snijd een stukje van de voor en onderkant af. Daarna kan je kan de komkommer zowel met schil als zonder schil verwerken in receptjes voor je kleintje.
Paprika wortel hapje (vanaf 6 maanden)
Maak de halve paprika schoon, verwijder de zaadlijsten, zaadjes en steel en snijd in kleine blokjes. Kook de blokjes gaar in ongeveer 9 minuten. Doe de gekookte paprika bij de gekookte aardappelen en wortel en prak of pureer alles met een klein beetje boter of olie.
Stomen wordt gezien als de gezondste manier om groenten te bereiden.
Stomen is het bereiden van groenten, vlees of rijst in de stoom van kokend water. Het stomen van eten duurt iets langer dan koken. Houd rekening met een extra kooktijd van ongeveer drie minuten. Het voordeel van je eten stomen, is dat de smaak en structuur van bijvoorbeeld groenten beter behouden blijft.
Je kunt er babyvoeding in bereiden met stomen. Daarmee behoud je alle vitamines en mineralen, evenals de smaak en het aroma. Na het stomen kun je de voeding in hetzelfde apparaat met behulp van een speciaal mes naar wens mixen, pureren of fijnhakken.