Een van de meest gestelde vragen is: "Welk water is het beste voor het zetten van koffie?". Het antwoord is dat zuiver, gefilterd water de beste keuze is. Het water mag niet te hard of te zacht zijn, omdat dit respectievelijk tot kalkafzetting kan leiden of de smaak van de koffie kan beïnvloeden.
De beste optie voor het lekkerste resultaat is gefilterd leidingwater. In België heeft het leidingwater namelijk een neutrale pH-waarde, wat de perfecte basis is voor een kop koffie. Merk je dat het kraantjeswater te hard is, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het water te filteren.
Wetenschappers en experts van de Specialty Coffee Association hebben vastgesteld dat zacht water de beste koffie maakt, en we raden u aan dat advies op te volgen. Als u helemaal tevreden bent met uw huidige koffie, of deze nu is gemaakt met kraanwater, gefilterd water of flessenwater, blijf er dan bij.
Kook water en spoel uw filter
Water in de meeste keukens is geweldig om koffie te zetten - maar als je de smaak van je kraan niet lekker vindt, gebruik dan wat gefilterd water . Beter water zet betere koffie! Qua temperatuur moet je het verwarmen tot ergens rond de 195-205F.
Veel koffieshops investeren in een commercieel waterfiltratiesysteem om het beste water voor koffie te krijgen. De meeste van deze waterfiltratiesystemen gebruiken omgekeerde osmose om het water te zuiveren, dus cafés slaan meestal een beetje kraanwater over voor mineralen en smaak.
Absoluut niet! Gedestilleerd water heeft een zuiveringsproces ondergaan dat verontreinigingen verwijdert, maar ook magnesium en calcium . Een kleine hoeveelheid van deze mineralen is belangrijk voor een zachte en uitgebalanceerde koffie - zonder enige minerale inhoud, is de kans groot dat u een vlak smakende of overgeëxtraheerde koffie krijgt.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Zoals u hierboven kunt zien, zijn van de tien mineraalwaters er maar drie geschikt om koffie mee te zetten, alleen al vanwege hun hardheid . Behalve Spreequell, Volvic en het relatief moeilijk verkrijgbare en dure Fiji Water, zijn alle mineraalwaters in onze lijst te zacht of te hard.
Om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden, spoel je de koffiekan vóór gebruik met heet water. De warmte nestelt zich op die manier in het porselein of aardewerk waardoor je koffie wat langer zijn temperatuur behoudt.
De meeste waterontharders bevatten grote hoeveelheden natrium die nodig zijn om hardheidsonzuiverheden te verwijderen. Als u koffie zet met zacht water, merkt u misschien dat het minder of bitterder smaakt dan normaal. Hoewel zacht water meestal lekkerder smaakt op zichzelf , is hard water beter als u een pot koffie zet.
Gedestilleerd of gezuiverd water is geschikt als u smaakloos water drinkt, maar deze soorten zijn niet geschikt voor het zetten van koffie en andere doeleinden .
Water bij koffie
Maar in eerste instantie heeft dit glas water een heel ander doel. Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Bovendien belemmert chloor de effectiviteit van water bij het extraheren van smaak uit koffiedik tijdens de bereiding, wat resulteert in een minder smaakvolle kop. Het gebruik van gechloreerd, ongefilterd kraanwater voor het bereiden van koffie is contraproductief voor echte koffieliefhebbers.
Omschrijving. Spa Reine, ook wel Spa Blauw genoemd, is uiterst zuiver en mineraalarm water. Dit komt door de unieke ondergrondse reis die het water maakt.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Koffie en andere dranken met cafeïne dragen net als water bij tot de vochtinname. Dat koffie vochtafdrijvend is, en je dus meer vocht zou verliezen dan je binnenkrijgt klopt niet. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.
Mineraalwater (flessen- of bronwater) bij koffie zetten
Spa Reine is niet geschikt omdat het te mineraalarm is en te weinig Natrium bevat. Bar Le Duc bevat dan weer teveel Natrium. Mont Roucous is het beste flessenwater voor koffie. Het heeft een pH van 6 en het bevat bijna de juiste hoeveelheid mineralen.
Kokend water vernietigt de aroma's en essentiële oliën in de koffie . Dan wordt het snel bitter, sterk en smaakloos. Desalniettemin moet de temperatuur van de filterkoffie heet zijn. Het beste om te gebruiken voor filterkoffie en andere bereidingsmethoden Water met een temperatuur tussen 88 en 95 graden.
De reden waarom u in die volgorde te werk moet gaan, is dat als u warm water uit de kraan haalt en het kookt, u het grootste deel van de zuurstof in uw water verliest. Dit heeft dan invloed op de smaak van uw koffie. Het water dat u gebruikt om koffie te zetten, moet koud en vers zijn .
Beste optie: bronwater
Dit water is niet verontreinigd door onze maatschappij en bevat nog alle mineralen en vitaminen waar onze celletjes blij van worden. Dit water kan je vinden in natuurwinkels en (ja, ze bestaan!)
Koffie en vocht in je lichaam
Uit onderzoek blijkt zelfs dat het drinken van vier kopjes koffie hetzelfde effect heeft op onze vochtbalans als het drinken van vier glazen water. Naast water en thee is koffie (zonder suiker) daarom een gezonde keuze om aan de aanbevolen 1,5 – 2 liter vocht per dag te komen.
Met de juiste kationconcentratie zorgt gemengd RO-water voor geweldige koffie . Een andere methode om de agressiviteit van RO-water met een lage TDS aan te pakken, is door een remineralisatiefilter te gebruiken om een gecontroleerde hoeveelheid calcium en magnesiumhardheid aan het RO-water toe te voegen; zodat u de juiste balans kunt behouden.
Heter water gebruiken geeft meer energie aan het brouwsel, wat betekent dat er meer cafeïneverbindingen worden geëxtraheerd . Cafeïne smaakt bitter, dus een bittere kop duidt vaak op een kop met meer cafeïne. Maar maak je geen zorgen: één slokje van een sterk smakende koffie zal je niet in een roes brengen. De toename van cafeïne zal marginaal zijn.
Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen?Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 kopjes koffie.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.