25 gr tijm (2 takjes) 25 gr basilicum (10 blaadjes) 750 ml water.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Wanneer gebruik je gedroogde kruiden
Gedroogde kruiden gebruik je over het algemeen het beste aan het begin van het koken, zodat de smaken goed kunnen vrijkomen. Als de gedroogde kruiden die je gebruikt groen zijn, kun je die beter pas 5 minuten voor het einde toevoegen, omdat ze snel aanbranden.
Het enige wat je nodig hebt is een fijne zeef. Steek de steel tijm er vanaf de bovenkant doorheen en trek hem er aan de onderkant weer uit. Zo blijven alle blaadjes in de zeef liggen, klaar voor gebruik.
Tijm. Van tijm ris je de blaadjes van de takjes. De harde stelen kun je niet eten, maar ze kunnen wel, net als bij rozemarijn, met de blaadjes worden gebruikt tijdens het stoven of roosteren. Tijm kan verhit worden en gaat goed samen met mediterrane groenten en biefstuk.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Meet de hoeveelheid af met maatbekertje of maatlepel. Denk eraan dat de drank meestal veel suiker bevat. Pastille: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen. Gebruik de pastille met tussenpozen van 3 tot 4 uur.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Gedroogde kruiden kun je het beste mee laten koken, stoven of bakken. Zo heeft de smaak de tijd om “los” te komen en te mengen met de smaak van de rest van het gerecht.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijm is antibacterieel en lost het slijm in de luchtwegen op, het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties van de luchtwegen te bestrijden. Een verkoudheid, keelpijn en zelfs bronchitis kunnen behandeld worden met tijm.
Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
Deze theesoort is vooral een goed middel bij griep en verkoudheid, met name wanneer je last hebt van de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, keelpijn maar ook neusverkoudheid. Tijm werkt als desinfectiemiddel en doodt virussen en bacteriën. Heb je last van een pijnlijke keel, gorgel dan regelmatig met deze thee.
Tijmhoning is lekker en gezond. Deze honingsoort kan door de wat kruidige smaak goed gebruikt worden bij een stukje kaas of als marinade voor uw gerechten. Ook smaakt het erg goed in kruidenthee. Tijmhoning werkt goed tegen verkoudheid en keelpijn.
Het volstaat om het potje in je handtas te stoppen en er een paar glazen thee per dag mee te zetten.
Tijm is een kruid dat veel wordt gebruikt hartige gerechten op smaak brengen. Het kan alleen en naast andere kruiden worden gebruikt. Gemeenschappelijke kruiden om te mengen met tijm zijn salie, oregano en rozemarijn. Zoals veel kruiden kun je tijm ook gebruiken als a vers kruid of gedroogd.