Plaats een koekenpan op een hoog vuur en voeg het spek na een tiental seconden toe. Toevoegen van boter of olie is niet echt nodig. Leg nu voldoende spek of bacon in de pan, zodat een vetlaag gemaakt kan worden. Niet te veel, maar al helemaal niet te weinig.
Als iets gerookt is ,dan heeft het een behandeling ondergaan. En is het geschikt om zonder te verwarmen te eten.
Van alle door voedsel overgedragen ziektes die je kunt oplopen door het eten van rauw spek, zijn er drie de meest voorkomende: Toxoplasmose, een infectieziekte die het gevolg is van de infectie met de Toxoplasma gondii parasiet.
Doe de spekjes in de pan en bak ze in 5 tot 8 minuten uit. Zet het vuur niet te hoog, want dan kunnen ze verbranden. Schep de spekjes regelmatig om, zo worden ze gelijkmatig bruin en krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Rookspek. Rookspek komt van de buik van het varken. De speklappen worden eerst gepekeld en daarna gerookt. De smaak van rookspek wordt bepaald door het voer dat het varken gekregen heeft en het soort hout waarboven het spek gerookt is.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Gewoon in een koekenpan zonder boter of olie bakken, want vet spek heeft natuurlijk vet genoeg om in te bakken. Een echte lekkernij, jammer dat je dat niet overal meer kunt kopen.
Bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kant bruin. Zet het vuur laag, voeg er een beetje heet water bij en laat de speklapjes 45 minuten sudderen. Op deze manier krijg je heerlijke malse speklapjes.
Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren. Maar van oudsher werd het ook dun gesneden rauw op brood gegeten.
Varkensvlees moet eigenlijk steeds doorbakken gegeten geworden om met 100% zekerheid eventuele gevaarlijke micro-organismen de nek om te wringen. Deze micro-organismen bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, zou je dus in principe nog wel rosé kunnen eten.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Een goede richtlijn om aan te houden is het in de ijskast kunnen bewaren tot een week. In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar.
Als je niet zeker weet of de bacon nog goed is, ruik er dan voorzichtig aan. Als het naar vers vlees ruikt, dan is het niet bedorven. Als het raar ruikt, alsof het verrot is, zuur ruikt, of als er gewoon iets mis mee is, dan is het waarschijnlijk bedorven.
Spek invriezen zal misschien sommigen verbazen, maar het is inderdaad mogelijk. Zowel in gebakken als in gekookte vorm, en zelfs rauwe spek invriezen is mogelijk. In gekookte en gebakken vorm wel met een minder lange houdbaarheid als bij rauw spek.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Nóg lekkerder na even opwarmen in magnetron, oven of pan. Het uitgebakken ontbijtspek wordt met de hand gezouten, gedroogd en op beukenhoutsnippers gerookt. De plakjes worden één voor één afgebakken in de hete lucht oven.
Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Zodra de pan heet is, doe je de speklapjes in de koekenpan. Laat ze ongeveer 20 minuten op een redelijk zacht vuurtje (na een paar minuten zet je het vuur wat lager) bakken.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bereiding: speklap bakken
Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen.
Bacon wordt veelal gerookt om de smaak te verrijken en ook om het conserveringsproces te versnellen. Niet gerookte bacon noemt men wel rauwe bacon maar ook wel "Engelse bacon". Gerookte bacon wordt verkregen door deze in een afgesloten ruimte boven smeulende houtsnippers te drogen.
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.