Gietijzer houdt de thee langer warm en gaat jaren mee. De pot kan gebruikt worden op elk soort vuur, zelfs ook op kachels als waterverdamper.
Door het ontbreken van een coating komt het water in niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten in direct contact met het ijzer. Hierdoor komt ijzer vrij in het water, wat een licht effect heeft op de smaak.
Wanneer je je theepot lang warm wilt houden, is opnieuw de keuze van materiaal belangrijk. Vooral een gietijzeren theepot houdt warmte lang vast, zodat je extra lang van je thee geniet. Ook keramische theepotten houden warmte langer vast dan porseleinen en glazen theepotten.
Spoel de theepot om en droog af met een schone theedoek. Spoel voor het theezetten de theepot om met kokend water. Vul de pot daarna met kokend water en laat de theefilter of het theezakje in de pot zakken. De sterkte van de thee wordt bepaald door de hoeveelheid thee en hoe lang de thee moet trekken.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Dit heeft tot gevolg dat de onderste laag van de theestroom enigszins blijft plakken. Die laag wordt dus afgeremd, terwijl de bovenste theelaag ongehinderd naar buiten vloeit. Stop je met schenken, dan is de bovenste laag al weg terwijl de onderlaag er nog achteraan moet komen. Vandaar het lekken.
Bij Xenos vind je een theepot met een inhoud van 700 ml maar ook grote theepotten van 1,5 liter.
Om theeaanslag te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag. Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt. Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken.
De Bredemeijer Minuet theepotten zijn erg praktisch, stijlvol en populair in gebruik. De theepotten hebben een strakke uitstraling en kunnen gemakkelijk in de vaatwasser schoongemaakt worden.
Vul een theepot met kokend water, knijp een partje citroen uit boven het water, voeg de citroenschil en een flinke eetlepel baking soda toe. Na een nachtje weken kun je de pot de volgende dag (goed) afwassen met water.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
(Constante) temperatuur
Een hoge temperatuur laat je thee heus niet schimmelen of gisten, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van je thee achteruit gaat en de gezondheidseffecten verloren gaan. Bewaar de thee in een ruimte met een normale temperatuur.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
Om dit te voorkomen kunt u een scheutje melk toevoegen aan de thee. Melk bevat een eiwit dat de verkleuring en beschadiging van de tannine tegengaat. Het drinken van voldoende water na een kop thee, kan de schade ook beperken doordat u de tannine in uw mond wegspoelt.