Gluten en je huid Dan is dat altijd aan je huid te zien. Er zijn verschillende symptomen die duiden op een overgevoeligheid voor gluten: Psoriasis, Eczeem, Rosacea, galbulten, roodheid van de huid, jeuk, zwellingen; allemaal tekenen dat het in de darmen niet helemaal pluis is.
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Gluten, koemelk en suiker zijn triggers voor acné. Het is niet de onderliggende oorzaak, maar kan acné wel versterken.
Dermatitis herpetiformis lijkt qua klachten op eczeem, er is echter geen link tussen gluten en eczeem! Eczeem door gluten komt dus niet voor.
Maar vaak is het lastig erachter te komen of het gaat om een glutenallergie. Veelvoorkomende klachten zijn, obstipatie, buikpijn, een opgezette buik, aanhoudende diarree, verminderde eetlust, overgeven en een plakkende ontlasting.
Gluten en je huid
Dan is dat altijd aan je huid te zien. Er zijn verschillende symptomen die duiden op een overgevoeligheid voor gluten: Psoriasis, Eczeem, Rosacea, galbulten, roodheid van de huid, jeuk, zwellingen; allemaal tekenen dat het in de darmen niet helemaal pluis is.
Het verloop van het herstel verschilt van persoon tot persoon. De klachten nemen soms al na een paar weken af, soms kunnen ze nog een hele tijd aanhouden. Het kan wel tot 2 jaar duren voordat het dunnedarmslijmvlies volledig is hersteld.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, veroorzaken gluten een auto-immuunreactie in het lichaam, waarbij de darmwand van de dunne darm beschadigd raakt. Hierdoor wordt voedsel minder goed verwerkt (de eerder genoemde bemoeilijkte afvoer), wat ook weer leidt tot extra gasvorming.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.
Glutenvrij is heel gezond
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Coeliakie kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de spijsvertering, huid, gewrichten en hersenen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan o.a. last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij.
De link tussen gluten en hormonen
Je lichaam ziet dit als stress en gaat daardoor het stresshormoon cortisol produceren. Het steeds afgeven van cortisol bij het eten van gluten kan leiden tot bijnieruitputting. Aangezien je bijnieren hormonen produceren, kan dit dus voor een disbalans in je hormonen zorgen.
Tekorten die verder gezien worden bij een glutenvrij dieet zijn tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt weer nodig zijn voor goeie groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Dermatitis herpetiformis betekent letterlijk: huidontsteking gelijkend op herpes. Het staat ook bekend onder de naam ziekte van Duhring. Het is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door sterk jeukende blaasjes op typische huidgebieden.
Ook gluten kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken
Bij een glutenintolerantie denken we nog te vaak aan klassieke ongemakken zoals buikpijn. Maar ook vermoeidheid, jeuk, spierpijn en chronische hoofdpijn zijn aan gluten gelinkt.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.