Bij noodles wordt er vaak gedacht aan de lange witte slierten, zoals mihoen, die je kunt vinden in vrijwel ieder Aziatisch restaurant. Noodles zijn echter een vorm van pasta. Bij het woord pasta denkt men vaak aan de vele soorten pasta's die Italië rijk is.
We duiken even wat verder het product in: Italianen hebben het recept van pasta in ieder geval geclaimd: pasta wordt er vrijwel altijd gemaakt van durumtarwe, water en ei. Noodles daarentegen maken we van tarwe, maar – afhankelijk van het type noodle – ook van boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel.
Het is een Chinese noedel die is gemaakt van rijstmeel. In Nederland is dit een van de bekendste soorten en je vindt ze dan ook in iedere supermarkt. Ze worden vaak gedroogd verkocht. In tegenstelling tot andere noedels, zitten er in mihoen geen vezels.
De tarwesoort die voor mie gebruikt wordt is harde tarwe. Voor pasta wordt er gebruikt gemaakt van durumtarwe. Dit is een nog hardere tarwesoort met een gele kleur. Doordat durumtarwe rijk is aan gluten krijgt de pasta een elastische textuur en 'bite' waardoor je de pasta 'al dente' kan koken.
Hij is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon en in Indonesië als bihun of mihun.
Is mihoen gezond? Mihoen past volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf. Mihoen bevat namelijk weinig voedingsstoffen en vezels. Een gezondere optie zijn dan volkoren rijstnoedels zouden een iets gezondere optie zijn.
– vezels: 0 gram. Wat opvalt aan deze soort noedels, is dat mihoen qua vet een stuk magerder is dan mie. betekent dat deze soort noedel geen voorkeur krijgt als het gaat om de gezondste noedels. Over smaak valt natuurlijk te twisten.
Niet echt, zo blijkt uit tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta.
Rijstnoedels: ook wel rijstvermicelli of mihoen. Van rijst gemaakt.
Het recept voor Mihoen Speciaal is ooit op een Singaporese markt ontstaan en is een combinatie van mihoen, verse groenten, varkensvlees en een heleboel specerijen. Met de mix voor Mihoen Speciaal maak je dit kruidige roerbakgerecht uit Singapore gemakkelijk zelf.
Welke noedels zijn het meest gezond? Zolang je de instant noedels laat staan, maakt het niet echt uit welke soort noedels je kiest. Af en toe variëren tussen de verschillende soorten geeft je de balans aan voedingsstoffen. Maar als we toch per se een winnaar moeten kiezen zijn het soba noedels.
Udonnoedels zijn dikkere noedels en dus wel vrij stevig, maar hebben niet de chewy structuur die ramen hebben. Udon wordt in Japan meestal geserveerd als kake udon: heldere, lichte bouillon met bosui en vaak een zachtgekookt ei.
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf.
Spaghetti
Misschien wel de bekendste pastasoort – spaghetti! Deze lange, ronde pastasliert kan je overal mee combineren en kan je zowel in dunne als dikkere varianten maken of kopen. De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini.
Noedels zijn etenswaren die gemaakt worden van ongerezen deeg en gekookt worden in water. Deze groep producten wordt ook wel deegwaar genoemd. Afhankelijk van de soort zijn er verse en gedroogde noedels. Sommige noedels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar.
Mie is een Chinees deegwaar die veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel en is een vorm van noedels. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In Standaardmandarijn heet het "lāmiàn" (in de Hanyu Pinyin-schrijfwijze).
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe.
Met respectievelijk 50 en 25 gram eiwit per 100 gram, zijn Atkins Penne en AH rode linzen pasta hier de eiwittoppers! Dit zijn ook de twee varianten pasta die de minste koolhydraten bevatten.
Saitaku shirataki noodles zijn zachte noedels van konjacmeel, en bevatten daardoor bijna geen koolhydraten (0,8g per 100g) en weinig calorieen (10 kcal per 100g).
Er zitten 57 kilocalorieën in 1 opscheplepel (55 gram) mihoen.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram.