Doordat Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania op de evenaar liggen, is het daar het hele jaar door ongeveer even warm en kennen deze landen geen winter. Zuid-Afrika ligt echter ver genoeg van de evenaar af om wel een zomer en een winter te kennen.
Costa Rica kent geen echte winter en zomer. Wanneer men het heeft over de winter duidt men de regenperiode aan die van april tot november loopt. De zomer is de droge periode van eind december tot midden april.
Ongeveer 70 landen kennen zomer- en wintertijd, waaronder bijna geheel Europa en Noord-Amerika. In Canada gaat de wintertijd op de eerste zondag van november in, en in Syrië op de laatste vrijdag van oktober. In grote landen volgen soms niet alle regio's, provincies of staten de tijdsverandering.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
De zomertijd wordt in Amerika aangeduid met 'Standard Time' en wintertijd wordt aangegeven met 'Daylight Saving Time' of 'DST'. Nu is het dus zo dat in sommige staten de ene regio wel de wintertijd heeft ingesteld, maar een andere regio in die staat heeft het niet toegepast.
Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
Tussen New York en Nederland is een tijdsverschil van zes uur. Houd er ook rekening mee dat er sprake is van zomer- en wintertijd in New York.
Tijdzone. Tijdens de wintermaanden (tussen eind oktober en eind maart) geldt in Groot-Brittannië de Greenwich Mean Time (GMT), die 1 uur achterloopt op de tijd in Nederland en België. Tijdens de zomermaanden gaan de klokken een uur vooruit naar British Summer Time (BST).
Iedere dag op aarde begint officieel op de Line-eilanden in Kiribati, waar men 14 uur voor loopt op UTC, begint 26 uur later op de onbewoonde Amerikaanse eilanden Howland en Baker, die onder een (nautische) tijdzone vallen die 12 uur achter loopt op UTC, en eindigt daar nog eens 24 uur later.
In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.
Nadelen van de uursverandering
Sommige mensen ervaren dit als zeer bruusk en ontwikkelen hierdoor een chronisch verstoord slaapritme. Ook bij het terugdraaien van de klok ervaren mensen problemen, onder meer door het aanpassen aan het daglicht. De overgang veroorzaakt ook vaak ongemakken en lusteloosheid.
De eerste serieuze suggestie voor het instellen van een tijd die afweek van de wintertijd of standaardtijd kwam in 1895 van George Hudson. Deze gerenommeerde Nieuw-Zeelandse entomoloog stelde voor om de klok in de zomer twee uur vooruit te zetten. Zo zou er na werk meer tijd overblijven om op insecten te jagen.
Nadelen van de wintertijd
Vermoeid, lusteloos, depressief, prikkelbaar, concentratieproblemen, een toegenomen zin in zoetigheden, gewichtstoename, overdreven eten en veel slapen. Het zouden symptomen kunnen zijn van de zogenaamde winter blues.
Het weer in Kenia. Kenia kent geen zomer en winter zoals in Nederland. Wel heeft Kenia vier seizoenen, afgebakend door twee periodes van regenval. In het grootste deel van het land valt tussen maart en begin juni de meeste regen, het tweede regenseizoen loopt van oktober tot december.
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
Doordat Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania op de evenaar liggen, is het daar het hele jaar door ongeveer even warm en kennen deze landen geen winter.
Later werd de lijn in het oosten rond de Line-eilanden getrokken, zo ontstond een grote bocht in de grens naar het oosten, maar heel Kiribati had daarmee dezelfde datum. Sindsdien begint elke nieuwe dag op het eiland Kiritimati vroeger dan waar ook ter wereld.
Wil je weten hoe laat het in de VS is? Hiervoor moet je weten onder welke tijdzone de bestemming valt. De verschillende tijdzones zijn Eastern time (6 uur eerder), Central time (7 uur eerder), Mountain time (8 uur eerder), Pacific time (9 uur eerder), Alaska time (10 uur eerder) en Hawaii time (11 uur eerder).
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.
Greenwich Mean Time, afgekort tot GMT (soms incorrect geïnterpreteerd als Greenwich Meridian Time), is de tijdzone waarin onder meer het Verenigd Koninkrijk valt. Oorspronkelijk was GMT de middelbare zonnetijd op de lengtegraad van het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen.
Heel simpel: om energie te besparen. In de jaren zeventig was er een grote oliecrisis in de wereld. Om economische redenen werd de zomertijd opnieuw ingevoerd: in de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat.
Het land is te verdelen in drie tijdzones. In West Australië is het zeven uur later dan in Nederland. In Zuid-Australië en Northern Territory is het acht en een half uur later. Tot slot is het in New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland negen uur later.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en New York? In New York is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 5 uur vroeger in New York.
Het tijdverschil in Los Angeles
Het tijdverschil tussen Los Angeles en Nederland is dus negen uur. Het is daar negen uur vroeger dan bij ons. De uitzondering ontstaat bij het niet gelijktijdig wisselen van de zomertijd.