Turf, stalmest, compost kan je ook toevoegen om de grond te verbeteren. Zorg voor een goede combinatie van zwart grond, compost en mest. Potgrond zal de bomen verstikken. Bij kleigrond is het van belang om een goede afwatering te hebben zodat de grond luchtig wordt en voldoende zuurstof krijgt te maken.
Verrijk de bodem met plantaardig materiaal
Bijvoorbeeld: compost, dood blad, grasmaaisel, grasplaggen, groenteresten, onkruid of snoeiafval. Het maakt niet uit wat het is, als het maar plantaardig is. Hoe meer hoe beter! Deze plantenresten worden door het bodemleven omgezet in humus.
Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door het verspreiden van compost. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat.
Zanddeeltjes verweren nauwelijks en bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen. Zandgronden zijn voor de nutriëntenlevering sterk afhankelijk van organische stof. Uit organische stof komen bij de mineralisatie belangrijke elementen, zoals stikstof (N), fosfaat (P) en zwavel (S) beschikbaar.
Wat zijn de nadelen van zandgrond? Zandkorrels zijn grof en houden daardoor minder goed water en voedingsstoffenvast. Daarom moet je meer gieten, bemesten en bekalken. Zandgrond koelt ook sneller af en dus heb je meer last van nachtvorst.
Op arme zandgrond zal meer mest nodig zijn dan op voedzame klei. Voor de tuin kun je universele mest gebruiken of een specifieke bemesting voor bepaalde planten kiezen, zoals bijvoorbeeld hortensiamest.
Zandgrond vruchtbaar maken
Zandgrond hoef je dus niet waterdoorlatend te maken maar afhankelijk van het soort zand heeft deze dus voeding nodig. Deze voeding kan je toevoegen aan de grond. Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Groenteteelt komt op zand- en kleigronden voor. Prei en sla bijvoorbeeld kunnen het beste op zand geteeld worden. Kool het beste op klei. Interessant is dat de oude groenteteeltgebieden op zandgronden met bruine humus liggen.
De zandbodem is in de meeste gevallen relatief zuur en het is lastig om de voedingsstoffen en het water daadwerkelijk bij de wortels van planten te krijgen. Gelukkig kan de zandgrond vrij eenvoudig worden verbeterd. Dit doe je door er organische meststoffen en compost doorheen te mengen.
Zandgrond watert goed af en warmt snel op. Deze grond is uitermate geschikt voor mediterrane kruiden als dragon, kamille, lavendel, majoraan en tijm.
Doe dat pas in maart (als de vorst uit de grond is; nooit spitten als het vriest of als de grond nog bevroren is). Vooral op zandgrond heeft nu mesten weinig zin, omdat het grootste deel van de voedende stoffen tijdens de komende winter zullen uitspoelen. De planten hebben er dan niets aan!
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Het is verstandig om zandgrond te verrijken met organische stof en eventueel wat klei erbij en dat goed mengen zodat het water en voedingsstoffen vasthoudend vermogen groter wordt.
Appels en kersen verkiezen een zandgrond terwijl peren een iets nattere grond verdragen. Fruitbomen hebben licht nodig en worden best noord-zuid geplaatst. Peren zijn het minst vorstgevoelig, daarom worden deze vaak aan de buitenzijde geplaatst.
In zandgrond die voldoende voeding en humus bevat en een losse structuur heeft zullen bijna alle tuinplanten goed groeien.
Extra toevoegen van kalk is meestal niet noodzakelijk. Voor zandgrond is dat wezenlijk anders. Zandgronden zijn van zichzelf vaak zuurdere gronden. Een zuurgraad lager dan 4,8 komt hier regelmatig voor.
Zandgrond is een lichte en droge grondsoort die snel opwarmt en eenvoudig te bewerken is. Met deze grondsoort zul je niet snel last hebben van teveel water in je moestuin, omdat zandgrond makkelijk water doorlaat. Wel is er in de zomer meer kans op droogte dan bij een kleigrond, omdat zandgrond weinig vast vasthoudt.
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte. De draagkracht van veen (oranje), klei (paars) en leem (roze) is heel klein; daarom wordt bij deze bodemopbouw geheid tot in de diepe zandlagen.