Er wordt al vele duizenden jaren gezwommen. De oudste tekeningen van het zwemmen die wij kennen zijn al 6000 jaar oud. In Japan werden al 100 jaar voor Christus wedstrijden gehouden. Wedstrijdzwemmen staat vanaf de eerste Olympische Spelen in 1896 op het programma.
Zwemmen bestaat al heel lang. Men heeft zelfs rotsschilderingen teruggevonden die ongeveer 8000 jaar oud zijn, waar mensen opstaan die een soort schoolslag zwemmen. Circa 3000 jaar geleden zwommen de Egyptenaren al in de Nijl, kinderen werden opgevoed met zwemlessen.
Je kind kan het beste beginnen met zwemles wanneer hij tussen de 4,5 en 6 jaar oud is. Dit is het advies van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze stichting heeft als doel dat iedereen in Nederland goed leert zwemmen. De stichting adviseert om niet te beginnen met zwemles voor je kind 4,5 jaar oud is.
Dit komt onder andere door de temperatuur van het water en omdat je het gevoel krijgt dat je gewichtloos bent. Zwemmen is ongeveer 8000 jaar oud. Circa 3000 jaar geleden zwommen Egyptenaren al in de Nijl, waar kinderen werden opgevoed met zwemles.
Bij de door de gemeente verzorgde lessen kunnen kinderen daarom pas op 6-jarige leeftijd beginnen voor het zogeheten Zwem-ABC.
Het verbetert de fitheid, coördinatie en motoriek en versterkt de spieren en botten. Ook is er genoeg bewijs dat bewegen een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren, met name als het gaat om zelfvertrouwen.
Pas vanaf 10 jaar wordt het veiliger om zelfstandig te gaan zwemmen. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de zwemvaardigheid van uw kind.
zwemmer zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: zwemmersVerbuigingen: zwemmertje iemand die zwemt Voorbeeld: `Een zwemmer draagt bij voorkeur badkleding.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Zwemsport – Gezonde training voor elke leeftijd. Wanneer je zowel je kracht als ook je conditie wilt trainen, maar tegelijkertijd je gewrichten wilt sparen, is het zwemmen de ideale sport voor jou. Zwemmen is een allround-sport, waarbij je zelf de intensiteit tijdens de training kunt bepalen.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen. Als einddoel van ieder niveau hebben we een aantal eisen geformuleerd.
Als kinderen al iets ouder zijn en zich al wat beter kunnen concentreren, gaat het leren zwemmen uiteraard sneller. Sommige kinderen leren zwemmen op 10 lessen, andere hebben er 30 nodig. Het aantal lessen varieert heel sterk.
Zwemmen leerde je op een tafel
Veel mensen leerden de slagen tijdens oefeningen 'droogzwemmen'. In een grote zaal werden tafels neergezet waar cursisten op hun buik op moesten gaan liggen. Zo werden de belangrijkste technieken aangeleerd.
De oudste verhalen over zwemmen komen namelijk uit Egypte, waar men duizenden jaren geleden al met deze bewegingsvorm bezig was. Er moest immers voedsel vergaard worden en voor een beroep als visser of scheepsman was het meestal nodig dat men kon zwemmen. Maar heel vreedzaam was het vroeger natuurlijk ook niet.
In vele, vooral Europese landen, is het ook mogelijk om een zwemdiploma te behalen. In Europa kunnen kinderen in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hun zwemdiploma halen. Het is wel zo dat kinderen hun diploma vooral op school halen (schoolzwemmen).
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Borstcrawl. De borstcrawl is de snelste zwemslag en daarom de belangrijkste slag in het wedstrijd zwemmen.
Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24). Tegenwoordig hebben veel sporthorloges de functie om automatisch de swolf-score te meten en te berekenen.
De Olympische held der zwemkampioenen: Inge de Bruijn
Als je puur kijkt naar prestaties op de Olympische Spelen, dan is Inge de Bruijn de meest succesvolle van alle Nederlandse zwemkampioenen. Ze vergaarde met onder meer vier gouden medailles eeuwige roem op de spelen van 2000 en 2004.
Bij peuterzwemmen raakt je kindje spelenderwijs bekend met zwemmen. Het is nog geen echte zwemles, want je peuter krijgt nog geen les in officiële zwemslagen. Bovendien zwem je als ouder meestal mee, wat bij zwemles niet het geval is.
Hoe lang mag een baby in het water blijven? Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let vooral goed op eventuele blauwe lipjes, blauwe nageltjes of rillingen.
Als een kind met 5½ jaar start met zwemles, dan is hij/zij ongeveer 1½ jaar bezig om zijn/haar A-diploma te halen. Het halen van het B en C diploma duurt korter. Meestal zijn ze nog 3-6 maanden bezig met het behalen van de diploma's B én C.