Muizen kunnen ziektes bij zich dragen en overbrengen op mensen: Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. Ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen.
Mensen krijgen het door een virus. Muizen en ratten kunnen het virus bij zich dragen. Ze worden zelf niet ziek van het virus, maar ze kunnen wel door urine en poep mensen ermee besmetten.
Muizen kunnen verschillende ziektekiemen bij zich dragen, namelijk: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus.
Via besmette knaagdieren komt het in de omgeving terecht. In urine, speeksel of keutels kan het hantavirus nog ongeveer 2 weken in leven blijven.
Een muizenplaag herkennen. Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Maar de kans dat je ziek wordt van het hantavirus is erg klein. De kans op besmetting is het grootst als je besmette stofdeeltjes inademt. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar knaagdierenuitwerpselen lange tijd hebben kunnen drogen, zoals nesten, zolders of vakantiehuisjes die een tijd leeg hebben gestaan.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt.Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
De meest gesignaleerde symptomen in Nederland zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, diarree, braken en verminderde urineproductie. De meest voorkomende lichamelijke bevindingen zijn icterus, conjunctivale vaatinjectie, hepatomegalie, meningeale prikkeling, lymfadenopathie en splenomegalie.
Kans om de ziekte van Weil te krijgen
Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan opnieuw ziek worden door deze bacterie.
De ziekte wordt behandeld met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. Meestal worden mensen weer helemaal beter na enkele weken. Iemand kan zich nog enkele maanden moe voelen.
De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.
Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed als het zich binnen het gehoorveld van van de muizen begeeft. Boven plafonds, achter muren en in geïsoleerde wanden dringen de ultrasone tonen niet goed door op muizen, en zal daardoor niet effectief zijn.
Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden. Dat verklaart ook meteen waarom muizen eigenlijk nachtdieren zijn.
Azijn. De doordringende geur van azijn is ook een natuurlijke manier om muizen en ratten af te schrikken. Deze plaagdieren kunnen de scherpe geur van azijn niet verdragen, waardoor azijn een effectief middel is om ze weg te houden.
Er worden veel producten verkocht die muizen zouden verjagen met ultrasoon geluid. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen direct verband bestaat tussen het gebruik van deze apparatuur met geluid en het met succes afschrikken of verjagen van muizen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af.