Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een tandartsbezoek met verzekering of zonder verzekering. In beide gevallen kunt u langs gaan bij de tandartspraktijk. Met een tandartsverzekering worden uw kosten deels of helemaal vergoed. Komt u langs zonder verzekering, dan moet u de kosten zelf betalen.
De periodieke controle bij de tandarts kost in 2023 € 22,91 per bezoek. Over het algemeen zijn is de gemiddelde Nederlander behoorlijk wat geld uit als je dit op jaarbasis gaat berekenen. Zonder een verzekering zal je de kosten volledig uit eigen zak moeten betalen.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar
De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.
Laat je als volwassene een tand vullen? Dan betaal je doorgaans tussen 45 en 99 euro aan de tandarts. Je remgeld bedraagt tussen 6 en 14,50 euro als je het jaar voordien bij de tandarts bent geweest en er op z'n minst één tandzorg werd terugbetaald. Zo niet, loopt het remgeld op tussen 12 en 29 euro.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.
'Om een idee te geven, voor een aparte tandverzekering via een private verzekeraar of via de facultatieve verzekering van de ziekenfondsen betaal je per persoon gemiddeld een 15-tal euro per maand. ' Want tandenverzekeringen zijn uiteraard niet nieuw.
De rekening van de tandarts wordt voor verzekerden tot 18 jaar meestal betaald door de zorgverzekeraar, omdat deze zorg onder de basisverzekering* valt. Ga je net na je 18e verjaardag naar de tandarts, dan wordt de rekening niet zonder meer vergoed door de zorgverzekeraar.
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
'1 op 10 Nederlanders niet naar tandarts vanwege angst of te hoge kosten' Eén op de tien Nederlanders is al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts geweest. Ze durven niet of zijn bang voor een hoge rekening.
IS DE PERIODIEKE CONTROLE VERPLICHT? De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Met het stappenplan hieronder controleer je of een aanvullende zorgverzekering met dekking voor tandartskosten nodig hebt.
De aanvullende tandartsverzekering vergoedt een maximaal bedrag per jaar aan tandartskosten. Dit bedrag verschilt per zorgverzekering. De tandartsverzekering kan 100% van de kosten vergoeden, maar ook maar 75%. De overige 25% betaal je dan zelf.
Een tandverzekering, zoals bijvoorbeeld Dentalia Plus, zorgt voor terugbetalingen waar de verplichte ziekteverzekering niet of onvoldoende tussenkomt. Geen overbodige luxe bij een beugel, een kroon, een brug of bij het trekken van (wijsheids)tanden, of wanneer je je tanden onverwacht beschadigt door bv. een ongeval.
Het door de wet verplichte eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de basisverzekering valt. Bijna alle tandartsbehandelingen worden alleen vergoed vanuit een tandartsverzekering. Je hoeft dan dus geen eigen risico te betalen.
De beste periode is wanneer het kind rond de twee jaar oud is. Eerder heeft nog niet zoveel zin, een baby of dreumes begrijpt niet wat er gebeurt. Wacht zeker niet met het eerste tandartsbezoek totdat het kind ouder is dan drie jaar.
De kosten voor mondzorg liepen simpelweg te hoog op, waardoor de basispremie te hard steeg. Er moesten daarom harde keuzes gemaakt worden. Volwassenen komen sinds 2006 alleen in aanmerking voor een vergoeding via de aanvullende tandartsverzekering, in ruil voor een hogere premie.
Te lang wachten heeft nadelige gevolgen
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen.
Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden.
Je kunt er als tandarts voor kiezen om zelfstandig te werken in een eigen praktijk. Heb je een praktijk van gemiddelde grootte, dan brengt dat gemiddeld een mooi jaarinkomen van zo'n 98.000 euro op. Een rekensommetje leert dat je dan 8.100 euro per maand verdient.