Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Thuis zelf jouw kleding stomen
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin, dit is alleen niet het geval als de kleding niet gestoomd mag worden. Dan is het slechts een cirkel met een kruis er doorheen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Is uw jas vuil? Stomerij Centra zal uw jas stomen of reinigen. Jassen zijn meestal gemaakt speciale stoffen. Deze zijn doorgaans niet geschikt voor in de wasmachine.
Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Een driehoek op wasetiketten refereert aan bleken.
Een driehoek met streepjes betekent bleken met zuurstofbleekmiddel en een driehoek met CL erin betekent dat bleken met chloor mogelijk is.
Ook voor het opfrissen van wasgoed gebruik je de stoomfunctie. Dat is handig als je shirt na één dag dragen muf ruikt, maar nog geen vlekken heeft. Of wanneer je trui al een lange tijd in de kast ligt. De wasmachine frist je was op met stoom, zonder water toe te voegen.
Stomen is superhygiënisch
Je kleren ruiken niet alleen fris, ze zijn ook echt fris. De kledingstomer doodt maar liefst 99% van de bacteriën. Ook geschikt voor mensen met smetvrees dus.
De stoom zorgt voor een “reshaping” van je trui. Je kunt je wollen trui net zo strijken als andere kledingstukken, het hoeft niet heel voorzichtig. Het enige wat je niet moet strijken zijn de boorden van je trui.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Een goede hygiënetest is volgens Martha om je neus te gebruiken. "Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Polyester strijken
De beste manier om het kreuken vrij te maken is door het strijken met stoom op een middelhoge temperatuur. Als dat niet werkt, kun je proberen een kledingstomer te gebruiken.