Cassavemeel is de gedroogde fijngemalen wortel van de cassaveplant. Cassave wordt ook wel yuca of maniok genoemd. Dit van nature glutenvrije meel heeft een zachte, milde smaak en fijne textuur.
Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt. Bij de verwerking gedragen cassavemeel en tapiocameel zich niet hetzelfde.
Cassavemeel is minder gezond dan cassave. Hoewel het geen gluten bevat, bestaat het vooral uit zetmeel. Alle mineralen en vitamines die in cassave zitten, zijn bij de productie van cassavemeel verdwenen. Het meel bevat nog wel vezels, maar slechts zeer weinig eiwit: ongeveer 1,6 gram per 100 gram.
In landen als Benin, Congo, Angola en ook op Borneo wordt de cassave gebruikt om cassavepap van te maken. Dit voedzame en zetmeelrijke gerecht wordt gemaakt van gedroogde cassave. Maniokbloem is glutenvrij en kan gebruikt worden om tarwebloem te vervangen. Het wordt daarom ook wel gebruikt door mensen met allergieën.
Cassave is de eetbare wortel van een heester. De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Ook andere zoetmiddelen zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing, ahornsiroop en stevia zijn allemaal glutenvrij. Zoetstoffen vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld frisdranken, sap, yoghurt en jam.
Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden. Nu is cassave een onmisbaar ingrediënt in Afrikaanse en Aziatische gerechten, hoewel het in Nederland nog maar weinig wordt gegeten.
Voeding om te vermijden
Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten en kunnen de bloedsuikerwaarden aanzienlijk laten stijgen bij diabetici: Brood, pasta, ontbijtgranen, mais en andere granen. Zetmeelrijke groenten zoals aardappel, zoete aardappel, cassave en taro.
Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant. Ze lijken echter op elkaar omdat ze beide verdikkingsmiddelen zijn.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Cassave heeft een grote voedingswaarde. Het bevat evenveel zetmeel als een aardappel, maar heeft twee keer zoveel meer vezels en een erg hogere kaliumwaarde. Daarnaast bevat het erg veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor, en Vitamine C.
Van ijzer en zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.