Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten. Harde kazen vormen geen probleem, ook al zijn ze niet gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt.
Rauwmelkse kaas kan daardoor de listeria-bacterie bevatten.Deze bacterie kan leiden tot listeriose en dat is een infectie die schadelijk kan zijn voor je baby. Overigens kun je kaas van rauwe melk wel eten als je deze alsnog verhit. Bijvoorbeeld in een saus, in een ovenschotel, op een pizza of in een kaasfondue.
Producten besmet met bacteriën
Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze verhit of als ze zijn gepasteuriseerd (zoals koemelkproducten, zoals Griekse Yoghurt). Verhitting en het pasteuriseren doodt de bacteriën.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten.
Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.
Geitenkaas tijdens zwangerschap
Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Kies halfvolle of magere melkproducten.
Daarom beperk je ze best. Wissel melk, yoghurt, plattekaas, kaas, karnemelk en andere gefermenteerde producten met elkaar af. Gefermenteerde melkproducten (bv. yoghurt) hebben dezelfde voedingswaarde als melk, maar verteren beter.
Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby. De belangrijkste bron van calcium is zuivel (bijv.magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark). Eet/drink je niet elke dag 3-4 porties zuivel (halve liter)?
De oorspronkelijk skyr is erg zwaar en vet. Het moderne fabricageproces is veranderd om een magerder en lichtere vorm te verkrijgen. Deze vorm van skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacterieculturen zoals Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp.
Eet iets meer eiwitten om je te verzadigen. Denk hierbij aan Franse kwark, Skyr, of Griekse Yoghurt. Het is goed voor de opbouw van cellen en voor de laatste groeispurt van je kindje.
Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet.
Hoeveel zuivel is nodig? Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Gekookte, gerookte of gedroogde vleeswaren, zoals ham, rookvlees, bacon en salami, kunt u wel eten. Lees ook de folder “infecties en zwangerschap”. Gebruik liever geen lever. Lever bevat veel vitamine A en te veel hiervan is schadelijk voor uw kind.
Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Voor hen kan het schadelijk zijn. Baby's kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.