Wanneer je chronisch te veel zout eet, kun je zelfs last krijgen van een vergrote hartspier, hoofdpijnen, hartfalen, hoge bloeddruk, nierziekten, nierstenen, botontkalking, maagkanker en een beroerte. Zo zie je maar dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Te veel zout zorgt ervoor dat je nieren sneller slijten.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
'Als er teveel natrium in het bloed zit, verlaat water de cellen en dat veroorzaakt zwelling', zegt Enright. 'Extreem hoge natriumwaardes gevolgd door grote hoeveelheden vocht om het in evenwicht te brengen, kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel.Met name in de buikstreek.
Na inname van een grotere overdosis natriumchloride kunnen snel, vaak binnen 30-60 minuten, door de hypernatriëmie ernstige verstoringen optreden van vitale functies. Als eerste symptomen worden dan gezien: misselijkheid, braken, diarree, buikkrampen, afwisselend lethargie en heftige opwinding.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast. Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat werken laxerend. Ze houden water in de darmen vast, waardoor uw poep zachter wordt. Ook zorgen ze voor een betere darmbeweging.
Een hoge zoutconcentratie werkt als een bijtende stof en tast het maagslijmvlies aan. Een maaginhoud die rijk aan zout is, wordt ook trager uit de maag verwijderd, waardoor het slijmvlies nog langer aan de bijtende invloed blootgesteld wordt. De maagwand wordt ook kwetsbaarder voor kankerverwekkende stoffen.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Een natriumbeperkt dieet wordt bijvoorbeeld geadviseerd wanneer sprake is van een verminderde nierfunctie, een verhoogde bloeddruk (hypertensie), het vasthouden van vocht (oedeem), hartfalen of bij zwangerschap.
In veel gevallen is maagpijn niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Als je vaak last hebt of langdurig last hebt, dan kun je (tijdelijk) medicijnen gebruiken. Maagpijn is een vervelend gevoel in de bovenbuik. Sommige mensen omschrijven maagpijn als 'een steen op de maag' of een 'knoop in de maag'.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Het verbetert de bloeddoorstroming, verwijdt de bronchiën, verbetert de functie van de trilhaartjes en helpt bij het verwijderen van slijm uit de luchtwegen.
Bitterzout, ook wel bekend als magnesiumsulfaat, is een natuurlijke bron van 16% magnesium en 32% zwavel. Beide stoffen zijn essentieel bij de groei en ontwikkeling van gezonde en prachtig gekleurde planten.
Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als je het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat je voeding minder natrium moet bevatten.
Kaas per 20 gram: Goudse oude kaas: 0,44 gram. Goudse jong belegen kaas: 0,33 gram. Hüttenkäse: 0,19 gram.