Overdag zit het vrouwtje op de eieren. Door haar zandkleurig verenkleed valt zij juist overdag niet op als ze op het nest zit. De eieren komen ongeveer na veertig tot 46 dagen uit.
De broedduur is ongeveer zes weken. De haan en het belangrijkste vrouwtje delen de broedzorg en verzorgen samen, na het uitkomen van de eieren, de kuikens.
Het 2e legseizoen leggen ze al behoorlijk wat eieren en als ze 5 jaar zijn, zijn ze eigenlijk pas volwassen en kan een hen per seizoen tussen de 40 en 50 eieren leggen. Naar men zegt kan een Struisvogelhen ongeveer 35 jaar lang eieren produceren. Een hen in de leg kan elke 2 dagen een ei leggen.
Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Struisvogels zijn niet gebonden aan een vaste partner. In het wild zoeken de hennen meestal een nieuwe haan om mee te paren en eieren voor te leggen. De vorige partner zit immers te broeden en heeft de hennen niet meer nodig. In gevangenschap wordt per verblijf meestal niet meer dan één haan gehouden.
Struisvogels en krokodillen hebben een penis in hun cloaca, terwijl kleinere vogels en reptielen geen uitwendige geslachtsorganen hebben, maar hun cloaca tegen elkaar drukken. De cloaca van de Psittacosaurus was een tussenvorm, dus misschien penetreerden dinosauriërs en wreven ze ook hun cloaca's tegen elkaar.
De struisvogel legt het allergrootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in. Het mannetje is medeverantwoordelijk voor het broeden en creëert zelf een nest. In dit ene nest leggen meerdere vrouwtjes hun eieren.
De eieren kosten van € 10,00 per stuk.
Een struisvogelei is goed vergelijkbaar met een kippenei. Zowel qua smaak, opbouw als de manier waarop ze gebruikt worden.
Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest, maar met voldoende water en kuikenvoer.
Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik! We krijgen vaak de vraag: “Smaakt een struisvogelei anders dan een kippenei?” De smaak is bijna helemaal dezelfde als die van een kippenei.
Ze hebben sterke poten met scherpe nagels waarmee ze harde trappen kunnen uitdelen waarbij ze de botten van zijn vijand kunnen breken. Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen!
Voor het koken van een struisvogelei heb je nog meer geduld nodig. De kooktijd kan variëren van 50 minuten voor een zachtgekookt ei tot 1,5 uur voor een hardgekookt ei.
De eieren van een struisvogel zijn supersterk. Zelfs als een volwassene op een degelijk ei gaat staan, zal dit ei nog niet barsten. Mede door de sterke schaal en de enorme grootte van een struisvogelei moet u veel geduld hebben als u het ei wilt koken.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
Weinig mensen zullen een heel struisvogelei eten, maar om de voedingswaarde te vergelijken met een portie van een kippenei, zal een struisvogelei portie ongeveer 83 calorieën bevatten.
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei!
Als er gevaar dreigt gaan struisvogels languit op de grond liggen. Ook hun lange nek ligt dan plat. Zo proberen zo minder op te vallen. Omdat hun kleur niet afsteekt in een zanderige omgeving, kan het van een afstand lijken alsof ze hun kop in het zand geduwd hebben.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
Struisvogels kunnen bijna het gehele jaar door buiten blijven, maar hebben wel een beschut binnenverblijf nodig. Een geschikt schuilhok is tweeënhalf tot drie meter hoog en heeft een deur van minstens anderhalve meter breed. Als het vriest, kunt u de struisvogels enkele dagen binnen houden.
Echt kieskeurig zijn ze niet. Behalve planten eten ze ook vaak insecten en zelfs wel eens muizen of hagedissen. Per dag heeft een struisvogel ongeveer 3,5 kilo voedsel nodig.